Mielipiteet

Kuolema tutuksi, biologinen kuolema

Kuolema kohtaa jokaisen. Kuolinhetkellä tulisi voida sanoa: Hauska tavata kaikkien tuttu. Mutta voiko näin sanoa, jos et tiedä mitä kuolema ja erilaiset kuolemat ovat ja tarkoittavat.

Sanankäyttäjän tulisi kirjoittaa niin, että lukija tietää mistä on kyse. Selkeyttää ja auttaa, jos kirjoituksen aihealueen termit (oppi- tai ammattisanat) tunnetaan. Termi on sana, joka tarkoin ilmaisee jonkin käsitteen.

LÄÄKETIETEEN TERMIT 2016 antaa sanaan kuolema liittyvät merkityssisällykset seuraavasti:

-kuolema – elämän päättyminen, elintoimintojen pysyvä loppuminen

-aivokuolema – aivotoiminnan peruuttamaton lakkaaminen, sydänkuolema – kuolema määriteltynä sydämen toiminnan loppumisena

-boluskuolema – tukehtuminen kurkunpään aukon tukkivaan esteeseen, esim. ruokapalaan,

-epileptikon (yllättävä) äkkikuolema (lyh. SUDEP) – epilepsiaa sairastavan odottamaton äkillinen kuolema, jolle ei löydy selvää syytä

-äkkikuolema – ilman pitkäaikaisia (esim. enemmän kuin vuorokauden kestäneitä) edeltäviä oireita odottamatta tapahtunut kuolema

-hoitokuolema – lääketieteellisen hoidon aiheuttama tai siihen liittyvä kuolema

-kätkytkuolema – aikaisemmin terveen imeväisen äkillinen ja odottamaton kuolema nukkuessaan

-luonnollinen kuolema – kuolema tautiin

-väkivaltainen kuolema – muusta syystä kuin taudista aiheutunut kuolema (vamma, myrkytys)

-paleltumiskuolema – kehonlämmön alenemisesta johtuva kuolema esim. kylmässä ilmassa tai vedessä (hypotermia on alilämpö, vajaalämpöisyys, elimistön normaalia alhaisempi lämpötila, ei siis vielä kuolema)

-refleksikuolema – hermokudoksen mekaanisen ärsyttämisen aiheuttamien heijasteiden aikaansaama kuolema (esim. yhteisen kaulavaltimon haarautumiskohdan puristamisesta aiheutuva sydämenpysähdys ja kuolema) 

-sikiökuolema – sikiön kuolema kohdussa 22. raskausviikon jälkeen (sitä ennen on kyseessä keskenmeno)

Tauti on määritettävissä oleva, eri ihmisissä samantapaisin oirein ja löydöksin ilmenevä sairaus. Kuolemaan johtava tauti on sairaus, jonka arvioidaan johtavan kuolemaan joidenkin kuukausien kuluessa.

Lääketieteen ammattisanaston em. termit kertovat vain biologisesta kuolemasta. Ihminen on kuitenkin enemmän kuin aineista muodostunut ruumis, sen syntymä, elämä ja kuolema. Ihmisellä on ruumis, sielu ja henki. Sielu on ruumista ja henkeä yhdistävä rengas sekä tietoisuuden tyyssija, kun taas ruumis välittää yhteyttä näkyvään maailmaan ja henki yliluonnolliseen maailmaan, jumalalliseen.

Raamattu kuvaa kuoleman toteutuvan lopullisessa muodossaan kolmessa vaiheessa: hengellinen, ruumiillinen ja iankaikkinen kuolema. Jeesus totesi: ”Älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät voi tappaa sielua; vaan ennemmin pelätkää häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin.” Pelkäätkö sinä tästä maailmasta lähtöä tai/ja iankaikkista kuolemaa kadotuksessa, tai et kumpaakaan?

Jumala johdattaa, mutta ei estä ihmistä itse valitsemasta ja käyttämästä omaa tahtoa. Biologinen kuolema on se virstanpylväs, jota ennen ihmisen on valittava ikuisuusympäristönsä. Maailmassa kuolee seuraavan 24 tunnin kuluessa noin 160 000 lajitoveria. Saatan/saatat olla yksi heistä.

On viisautta valita loppusijoituspaikkansa tänään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti