Mielipiteet

Kuskinvaihto ei korjaa romua bussia

Viime päivinä jännättiin kenestä Antti Rinteen bussin seuraava kuski. Touhukkaat eivät ole huomanneet bussin olevan ohjauskelvoton pyörien harottaessa joka suuntaan.

Suomen ja suomalaisten edun kannalta kyse ei ole pelkästään hallituksen toimintakyvystä tai ministerien luotettavuudesta. Tärkeää on hallitusohjelman osuvuus arjen todellisiin ongelmiin, painopisteiden oikea valinta kokonaisuus halliten, sekä politiikkakeinojen toteutettavuus ja vaikuttavuus.

Todellinen ongelma nyt on maalle vahingollinen hallitusohjelma. Antti Rinteen bussi meni metsään heti lähdöstä ja Posti sattui olemaan ensimmäinen puu, joka ei katkennutkaan. Kriisi ei ratkea vaihtamalla vain kuskia, koska hallitusohjelman polulla puut sen kuin tihenevät ja paksunevat.

Rinteen virhe oli keskittyä hallituksen kasaamiseen kyseenalaisin perustein, vaalituloksesta ja hinnasta piittaamatta. Neuvotteluissa annettiin kaikkien menokukkien kukkia ilman realistista tulo- ja toteutussuunnitelmaa.

Tulos on Joulupukin lista osin hyviä, osin huonoja ja ristiriitaisia, mutta kaikki kunnianhimoisia tavoitteita ilman uskottavia suunnitelmia ja riittäviä resursseja. Julkisen talouden kestävyysvaje sen sijaan kyllä kasvaa, kuntatalous suorastaan romahtaa.

Jos päähallituspuolueet todella uskoisivat yhteiseen ohjelmaansa, tätä näytelmää ei olisi nähty. Tosiasiassa tilanne hirvittää niitä kaikkia. Ainoa hallitusta kasassa pitävä voima on pelko uusista vaaleista.

Vihreät tietävät, ettei vuoden 2035 ilmastotavoitteita pystytä demokratiassa toteuttamaan. Joko ei uskalleta vaalitappion pelossa päättää, tai kansa ei halua eikä edes pysty toteuttamaan päätöksiä. Liki 20 vuotta punnerrettu haja-asutusalueen jätevesiasetus on tästä karmea esimerkki.

Sosiaalidemokraatit tietävät, että tarvittava työllisyyspolitiikka suututtaa osan kannattajakunnasta ja ilmastotoimet köyhdyttävät sen kokonaan kasvaneina elinkustannuksina.

Keskustan tilanne on toivottomin. Se sai tavoitteensa hallitusohjelmaan, mutta keskustassa tiedetään, että sen ja muiden päähallituspuolueiden tavoitteet ovat toteutuksen osalta keskenään poissulkevia.

Helsingin Sanomien analyysin (10.12.2019) mukaan Rinne yritti viedä Suomea enemmän vasemmalle kuin keskusta oli valmis hyväksymään. Rinteen tilalle tuli vielä vasemmistolaisempi Sanna Marin, jonka mielestä talous tasapainotetaan veroja kiristämällä, ja Suomen pitää olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, vaikka se aiheuttaisi suomalaisille kustannuksia (YLE 8.12.2019).

Ellei hallitusohjelmasta muuteta pilkkuakaan, tulee se syömään keskustan kannatuksen.

Perussuomalaiset vastustavat hallitusohjelmaa, joka tuhoaa alkutuotannon sekä kasvattaa kestävyysvajetta, alijäämiä, verokiilaa, kansalaisten velkaantumista ja alueellista eriarvoisuutta.

Kilpailukykyä ja ihmisten ostovoimaa on parannettava verokiilaa kaventamalla. Se tapahtuu julkista sektoria pienentämällä painopistettä samalla muuttaen. Tarvitsemme enemmän hoitajia ja opettajia, vähemmän ilmastopaneelien sihteeristöjä tai maailmanparannuksen asiantuntijaverkostoja. Tarvitsemme yrityksille paremmat edellytykset työllistää jokainen kynnelle kykenevä suomalainen.

Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa jatkaa vaalikautta loppuun tiellä, jolla julkiset menot kasvavat jatkuvasti tuloja nopeammin samalla kun kansalaisten elämä kurjistuu.

Uusimmat

Fingerpori

comic