Mielipiteet

Kuulevin korvin

Viime aikoina on vaihdettu mielipiteitä mahdollisesta rovastikuntamme seurakuntien yhdistymisestä. Lukiessani kirjoitusta ”Yhdessä olemme enemmän” (FL 3.10.2018), ymmärsin yhdistymisen motiiviksi rahan, seurakuntien taloudellisen tilanteen? Puuttuuko usko seurakunnan Herran huolenpitoon valtakuntansa työstä? Aikoinaan Jeesus kysyi opetuslapsiltaan: ”Kun minä lähetin teidät ilman rahakukkaroa ja laukkua ja kenkiä, puuttuiko teiltä mitään? He vastasivat: Ei mitään.” Lk. 22:35

Toisesta kirjoituksesta jäi mieleeni sanat: ”…kaikki kuuntelevat toisiaan” (FL 6.10.2018).

”Kuunteleminen” on paljolti sielunhoidollinen termi. Hallintoasioissa on usein terminä ”asianosaisen kuuleminen”. ”Seurakuntaliitoksen” neuvotteluissa lienee tästä kysymys. Allekirjoittaneelle on hallintoasioissa ”kuulemisesta” kertynyt paljon faktaa niin kirkon kuin seurakuntien instansseissa.

Faktoja: Someron seurakunnan kirkkoneuvoston päätöksessä -93 jäin asianosaisena kuulematta. Silloisen piispan terveiset asiastani oli, että ”olen sielunhoitotapaus”. Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin päätös 2.8.95 tapahtui asianosaista kuulematta. (Apulaisoikeuskansleri Jukka Pasanen 11.12.1996) Hirvittävä ”kalabaliikki”, kaatopaikkarojujen vuodelta 1913 (alttarikaide, saarnatuoli ja puuristi) restauroinnin johdosta 29.09.2005 – 29.03.2007. Kuunneltiin, vaihdettiin mielipiteitä, mutta ei kuultu eikä ole myöhemminkään kuultu. Asiasta olen lähettänyt tietoa piispalle, lainoppineelle asessorille, edelliselle kirkkoherralle, kotiseutuneuvokselle. Ei inahdustakaan?

Kirkkoherra ei ole 12 vuoteen ”ehtinyt” Rukoushuoneelle ohjelmavastuuseen? Motiiviksi olen ymmärtänyt sen, että kirkossamme, ehtoollisen viettoon liittyen, vertikaalisen yhteyden ensisijaisuus on vaihtunut horisontaalisen yhteyden ensisijaisuuteen. (Tasa-arvolaki)

”Gneesioluterilaiset” eivät saa viettää luterilaista ehtoollista kirkossamme. (Arkkipiispa Tapio Luoma 13.06.2018 KT (Maata näkyvissä -juhlat Turku) ”Vestigia terrent -jäljet pelottavat”!

Mutta-“Meidän kansalaisuutemme näet on taivaissa,” Fil.3:20 Vietämme Herran Pyhää Ehtoollista nykyään Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan seurakunnissa, Forssassakin.

Ennuste: Tulevassa seurakuntayhtymässä “kuunteleminen” toteutuu mutta ei “kuuleminen”. “Isännän” vaihtuessa seurakuntien yhdistymisessä yt-neuvottelut taitavat olla odotettavissa, kirkkoherranvirastojen siirto Forssaan, messujen vähentäminen (lopettaminen) sivukirkoissa, seurakuntalaisten kuljetus “Tyykikyydillä” Forssan kirkkoon. Onneksi vanhukset pääsevät kirkkoomme Kalliomäen kautta ilman portaita.

Jukka TeininenForssan ev.lut.seurakunnan jäsen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti