Mielipiteet

Kuuman koulun puolesta

Toimivan kyläkoulun Kuuman puolesta puhuin valtuustossa näillä sanoin:

Olen kunnanhallituksen kokouksessa 24.6. ollut koulun säilyttämisen ja lisämahdollisuuksien selvittämisen ja jatkon kannalla. Olen edelleen.

Pohjaan usein päätökseni faktaan, nyt päätökseeni se ei ole kokonaan riittänyt. Olen sen vuoksi myös kolme kertaa ollut Kuuman koulun tilaisuuksissa, jotta saisin riittävää tietoa ja kantaa kouluun liittyen. Tässä on myös muustakin kyse kuin koulusta ja lapsista. Rakennus on moitteettomassa kunnossa, sen käyttöastetta voisi nostaa entisestään ja viime viikolla hyviä ajatuksia tuli kuntalaisilta, mistä toivoisinkin, että niitä otettaisiin rohkeasti esille. Nämä ehdotukset on valtuutetuillekin lähetetty. Eri toimijoiden kerhotoiminnat elävöittäisivät kylää ja ne voidaan suunnata eri-ikäisille. Kun on visio, on sitä vietävä eteenpäin. Useat olivat sellaisia ehdotuksia, ettei se vaatisi taloudellisia taakkoja.

Mitkä motiivit on tehdä muutosta? Puhun nyt kouluverkon supistamisesta sekä koulun jatkumisesta, siinäpä pohdittavaa. Tämä on keskustelua epävarmuudesta. Teki niin tai näin, emme saa kaikkia miellyttävä lopputulosta. Kuitenkin pimeämpänäkin hetkenä on yritettävä eteenpäin.

Pohjoisen viimeisen linnakkeen kunto on moitteeton, ulkoilualueet moitteettomat. Koko kylää pitää pitää asustettuna, sillä maaseudulla asuu myös tasavertaisia kuntalaisia.

On puhuttu nyt ns. pitovoimasta. Nyt pitovoimaa ei ainakaan ole. Äkkinäiset liikkeet kouluverkon harventamisessa voivat vain pahentaa kierrettä väestökatoon liittyen.

Eriarvoistumisen torjuminen on minulle ja vihreille yksi arvo. Ja koulun lopettaminen tässä vaiheessa ei ole mielestäni vielä perusteltua. Erilaisuus ja kyläkoulut puhuttavat ja herättävät tunteita. Myös tunteita on herättänyt ajatus, että lasten mahdollisuutta koulukuljetuksiin voitaisi pohtia seudullisesti, sen aika on mielestäni nyt. Olen erittäin huolissani pitkistä kuljetusajoista sekä matkoista, niin lapsen näkökulmasta kun ekologisestikin pohtien. Näitä ei ole vielä riittävästi selvitetty eikä selvyyttä ole. En näe myöskään mahdottomana pohtia, mikä oikeasti on se lähikoulu, tässäkin seudullinen yhteistyö olisi elintärkeää.

Tässä oli osa puheestani, jolla olisin toivonut jatkoa Kuumalle. Nyt koulutoiminta loppuu, joten tukea on siirrettävä kyliin ja lapsiin tässä muutoksessa. Kaikki on pidettävä mukana.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic