Mielipiteet

Kuusi kuntaa

Synnyinkotikuntani Ilmajoen seurakunnan alue kuului alun alkaen muun suomenkielisen Etelä-Pohjanmaan tavoin suureen Kyrönjoensuun/Pohjankyrön emäseurakuntaan, jonka keskus oli nykyinen Isokyrö. Lähes kaikki ympäristön seurakunnat ovat vuosikymmenten saatossa eronneet Ilmajoen emäseurakunnasta. Historiallisten maakuntien määrä oli aikoinaan yhdeksän. Vuoden 2011 alusta EU:n mukaan Suomessa on 70 seutukuntaa. Evlut. seurakuntia meillä on 400, joista 56 on ruotsinkielisiä. Kuntia on 311, joista 107 käyttää kaupunki-nimeä.

Tunteet ovat käyneet lämpiminä niin maakuntien määrän, kuntaliitosten kuin seurakuntahallinnonkin tiimoilla. Oletettavaa on, että maakuntien, kuntien ja seurakuntien määrä pienenee lähivuosina. Syyt eivät ole pelkästään taloudellisia. Niin tai näin, rakenteita tärkeämpää on toiminta. Yhteistyötä usein helpottaa kun rakenteet tukevat toimintaa.

Elämää on kuntaliitosten jälkeenkin. Kuntaliitokset ja seurakuntien liitokset eivät ole itsetarkoitus. Synnyinkuntaani on pakkonaitettu Seinäjokeen jo vuosia – turhaan. Peräseinäjokiset, nurmoolaaset ja ylistarolaiset osaavat paremmin vastata, oliko liitos Seinäjokeen onni. Seinäjoki on kuitenkin viimeaikaisten selvitysten mukaan eniten hyötynyt EU-ajasta koko maassa ja kehitys on edelleen vahvaa. Pärjäämisen asenne on vahva.

Olen ”saarnannut” kolmiyhteyden nimiin. Yksityinen, julkinen ja kolmas sektori yhdessä voivat saada merkittäviä kehitysaskeleita ja tuloksia aikaan. Oleellinen juurisyy onnistumiseen on yhteistyö, ei vastakkainasettelu. Melko uutena forssalaisena olen saanut sen käsityksen, että yhteistyössä maakunta-, seutukunta ja kunta-tasollakin on ollut haasteita. Mielestäni perussyyt epäonnistumisiin ovat tunnetasolla. Kateus, pelko ja itseluottamuksen puute ilmenevät usein myös vääränlaisena itsepäisyytenä, itsellisyytenä ja itsenäisyytenä. Onneksi nykynuoriso – tulevat päättäjät ovat rohkeampia tiimipelaajia. Aika siis poistaa esteet- tosin valitettavan hitaasti.

Omat kuusi kuntaani suuruusjärjestyksessä ovat: Kuppikunta, lautakunta, seurakunta, kunta, seutukunta ja maakunta. Optimistinä elää toivoni, vaikka pessimisti ei pettyisikään koskaan. Siis päät pystyyn ja kohti uusia vastoinkäymisiä!

Antti Niemi

Uusimmat

Fingerpori

comic