Mielipiteet

Mielipide: Kylmän sodan Suomi -sarja oli ilkeämielistä jälkiviisastelua suomettumisesta

Mauno Koiviston ulkopolitiikkaa on arvosteltu. Kuva: Juhani Salo=JS
Mauno Koiviston ulkopolitiikkaa on arvosteltu. Kuva: Juhani Salo=JS

Kylmän sodan Suomi oli yksipuolista paasaaminsta suomettumisen synneistä. Tämä kahdeksanosainen sarja näytettiin parhaaseen katseluaikaan joulunpyhien välissä. Kylmän sodan Suomi on yksipuolinen esitys suomettumisen synneistä. Faktat on valittu sen mukaan, että ne tukevat esittäjän näkökulmaa.

Sarja kertoo sodan jälkeisestä Suomesta 1990-luvulle saakka. Tyylilajiksi on valittu julistaminen ja paatos kaikkitietävään sävyyn. Punaisena lankana sarjassa kulkee koko sodan jälkeisen ajan ulkopolitiikan mollaaminen. Raskaan tuomion saavat muun muassa Paasikivi, Kekkonen ja Koivisto.

Mielestäni on kiistatonta, että uuden sodan tai miehityksen vaara oli koko ajan olemassa. Olosuhteisiin nähden on mahtavaa, miten maan johto ja koko kansa selvisivät tilanteesta ”hengissä”. Kylmän sodan aikana Suomi maksoi velkansa, maata rakennettiin vauhdilla ja elintaso nousi tasaisesti.

Kylmän sodan Suomi on kuin syytekirjelmä menneisyydelle. Tässä yhteydessä on puhuttu jopa ”totuuskomission” tarpeellisuudesta ja mätäpaiseiden puhkaisusta. Tietysti ylilyöntejä sattui. Kyllä seuraava sukupolvi saattaa vuorostaan ihmetellä tämän päivän ratkaisuja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic