Mielipiteet

Kypärät päähän! Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa vääriä toimintatapoja

Tässä kypäränkäytön mallia! Kuva: juhani salo
Tässä kypäränkäytön mallia! Kuva: juhani salo

Mietin ensin, että ei kannata kirjoittaa tällaista juttua, koska jotkut voivat ottaa nokkiinsa tekstistä. Mutta sitä tärkeämpää on herättää ihmisiä asiaan. Mitä ihmettä on tapahtunut ”kypäräpakolle” kouluissa?

Olen kauhulla seurannut (varsinkin Heikan ja Keskurin) oppilaiden toimintaa. Kun kellot soivat kotiin, on suuri enemmistö lähdössä pyörillä, ja järkyttävän suuri osa ilman kypärää!? Miksi

Lopultahan kaikki on kiinni kotona asetettavista säännöistä, mutta ymmärtääkseni koulumatkat mennen tullen ovat koulun (eli kunnan) vastuulla. Miksi silti karhunosa lapsista poistuu pyörillä ilman tuon tärkeimmän eli keskusprosessorin turvaavaa suojakuorta? Mitä on tapahtunut valistukselle ja poliisisedille, jotka tulevat luokkaan pudottelemaan kananmunia minikypärässä lattialle?

Muodista tai tyylistä ei voi olla kyse, koska 90-luvulla kypärämallit olivat lähinnä punainen tai sininen styroks-kylmälaatikkoa tai aromipesää muistuttava potta. Myönnän, että aikoinaan minäkin jätin välillä sen postilaatikkoon kotoa lähdettäessä, mutta jossain vaiheessa järki voitti rohkeuden. Nykyään on malleja sekä värejä enemmän kuin automerkkejä mistä valita. Isät ja äidit, ajatteko te ilman turvavyötä?

Joskus (eli aika usein) näkee jopa, että kypärä on mukana, mutta se roikkuu pyörän sarvesta, repusta, tai on pyörän korissa ja kulkee mukana, mutta ei ole käytössä. Olen myös usein ilman maksua päässyt todistamaan erilaisia sirkustemppuja, joissa lapsi ajaa polkupyörällä liikenteen seassa, ilman kypärää, ilman käsiä ja selaten puhelinta samalla. Tuskin pystyisin itse samaan enkä edes enää uskaltaisi yrittää. Hirvittää ajatella, miten tuollaisille tasapainolahjakkuuksille voi käydä, jos yksikin ennalta arvaamaton liikennetilanne tulee yllättäen eteen.

Esimerkin voima on tässäkin asiassa tärkeää. Jos et itse koe itseäsi tarpeeksi tärkeäksi perheellesi käyttääksesi kypärää, miksi lapsesi sitä käyttäisi?

Onneksi kuolemaan, tai vakaviin loukkaantumisiin johtavia lasten pyörähölmöilyjä on lähivuosia seudullamme ollut vähän. Tilastot kertovat, että pyöräilykypärän käyttö onnettomuustilanteessa vähentää kuoleman riskiä 70% ja samalla pää- sekä aivovammojen riski pienenee 60–90% (lähde: Nasta-tutkimusohjelma).

Tiedostan, että asenteita ei muuteta yhdessä yössä tai yhdellä mielipidekirjoituksella, mutta toivon syvästi, että edes joku tekisi niin.

Kaikki ihmiset ovat tärkeitä jollekin, ajatelkaa heitä, jos ette itseänne. Teistä välitetään, ja teillä on merkitystä.

Haluan herättää keskustelua ja kiinnittää ihmisten huomiota tähän asiaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa vääriä tai kieroutuneita toimintatapoja. Nyt ihan oikeesti! Ihan aikuisten oikeesti, ne valot päälle ja kypärät päähän! Kaikille!

Uusimmat

Fingerpori

comic