Mielipiteet

Kysymyksiä tietäville

Sairaalan yöpäivystykseen ovat monet ottaneet kantaa, osa jyrkästikin. En ole vankasti asian päällä, joten joudun kysymään.

Lehdestä olemme saaneet lukea, että Loimaalla ei ole enää yöpäivystystä. Olen kuullut, ettei Riihimäen seudullakaan ole enää päivystystä öiseen aikaan. Tampereen suunnalla Valkeakoskella kuulemma vielä päivystetään, mutta esim. Sastamalasta ja pohjoisen Pirkanmaan suunnasta joudutaan hakeutumaan hoitoon Tampereelle.

Olisi mielenkiintoista kuulla asiaan perehtyneiltä, miten tilanteesta em. kulmakunnilla on selviydytty ja onko yöpäivystyksen lopettaminen sellainen kuolinisku kuin annetaan ymmärtää.

Muistelen, että monet yöpäivystyksen tiukimmat asianajajat olivat taannoin myymässä FSHKY:n enemmistöosuutta Pihlajalinnalle. Silloin malliksi tarjottiin Mänttä-Vilppulan esimerkkiä. Kuinkahan lienee, pääseekö Mänttä-Vilppulassa öiseen aikaan lääkärin vastaanotolle?

Hiukan häiritsee sekin, että yöpäivystyksen puolestapuhujat näyttävät unohtaneen tai tietoisesti vähättelevät ensihoidon roolia paikallisessa hoitoketjussa. Eikös kuitenkin ole niin, että jo nyt kaikki vakavimmat tapaukset viedään ambulanssilla Hämeenlinnaan ja Tampereelle ja että näin toimitaan siitä riippumatta, onko päivä tai yö?

Esimerkiksi Tapio Virtasen eräistä lehtilausunnoista on ollut pääteltävissä, että kaikki yhtymähallituksen jäsenetkään eivät tunne kovin hyvin nykyaikaisen ensihoidon toimintaa. Olisiko paikallaan järjestää pieni perehdytyskäynti Turuntien pelastusasemalle ennen lopullista päätöksentekoa?

Muutamat menettelytavatkin antavat aihetta kysymyksiin. Johanna Häggman on vaatinut päättäjiä tilille yöpäivystysasiassa. Häggman toimii itsekin aktiivisesti politiikassa mm. kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallitukset jäsenenä. Hiukan hämmentyneenä joutuu kyselemään, toimiiko hän tässä asiassa työpaikastaan huolestuneena sairaanhoitajana vai kunnallispoliitikkona.

Vastaavasti Sirkka-Liisa Anttila on toiminut pitkään ja keskeisissä asemissa FSHKY:n ja sen edeltäjien hallinnossa. On siis kaikki syyt olettaa, että hän on erittäin hyvin perillä esillä olevista asioista. Siitä huolimatta hän tehnyt kaikille tiettäväksi, että toimivan johdon tekemä esitys on tehty heppoisin perustein. Kuinka korrektia on esittää tällainen julkinen epäluottamuslause johdolle, jota Anttila itsekin on ollut valitsemassa ja palkkaamassa?

Lopuksi kysymys rahasta, jonka ympärille tämäkin kysymys tietysti kiertyy. Esimerkiksi Monikylän ympärillä käydyssä keskustelussa yöpäivystyksen tuimimmat puolustajat ovat tuoneet esiin kuntatalouden vakavia tunnuslukuja ja synkkiä ennusmerkkejä. Sama kuntaraha myös FSHKY:n rattaita pyörittää. Miksi sen vähyydellä ei tässä asiassa enää olekaan merkitystä?

Uusimmat

Fingerpori

comic