Mielipiteet

Lähi-idän konfliktin taustasta – Suurin ja vaikein ongelma on Israelin itsensä aiheuttama

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu selostamassa iskuja. EPA Kuva: SEBASTIAN SCHEINER / POOL
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu selostamassa iskuja. EPA Kuva: SEBASTIAN SCHEINER / POOL

Forssan Israelin ystävien puheenjohtajan Kalevi Jokisen mielipide (FL 26.5.) Lähi-idän konfliktin syystä oli kovin kapea-alainen. Juttu antoi myös oudon kuvan median toiminnasta. Onko tosiaan tehty ”narratiivi” jostakin palestiinalaisten vuokralaisten karkotuksesta? Ei ainakaan Helsingin Sanomat eikä Ilta-Sanomat Ylestä puhumattakaan ole tästä mitään kirjoittanut. Mistä tämä uusi tarina on syntynyt?

Erittäin hyvin sen sijaan mainitut mediat ovat taustoittaneet vaikeaa asiaa lähtien Palestiinan tilanteesta ennen toista maailmansotaa, jolloin Iso-Britannian mandaattina olleen alueen väestön valtaosa koostui arabeista juutalaisten ollessa vähemmistönä. Hitlerin Saksan hirmuiset juutalaisvainot ja ns. Holokausti saivat aikaan valtavan kansanliikkeen kohti Palestiinaa, jonne sitten perustettiin vuonna 1948 Israelin valtio. Seurasi sota, jonka Israel voitti. Tarkoituksena ollut kahden eri valtion perustaminen alueelle epäonnistui. Palestiinalaiset jäivät ilman omaa valtiota.

Tämän jälkeen on Israelin ja arabimaiden välille syntynyt useita sotia, 1967, 1973 ja viimeksi Israelin ja palestiinalaisten äärijärjestön Hamasin välillä 2008 ja 2012. Israelin kannalta kohtuutonta on, ettei Hamas tunnusta Israelin valtiota.

On totta, että Hamas on jatkuvasti ärsyttänyt Israelia raketti-iskuillaan, joihin sitten on vastattu voimalla; näin kävi tässäkin konfliktissa.

Ehkä suurin ja vaikein ongelma on Israelin itsensä aiheuttama, yhä kiihtyvä siirtokuntien rakentaminen palestiinalaisten alueille, minkä kansainvälinen yhteisö on tuominnut. Jerusalemin alue on toinen kiistakysymys: kumpikin osapuoli pitää sitä omanaan. Lisäksi ongelma on voimakkaasti politisoitunut. Israelin pääministeri Netanjahu taistelee asemastaan, ja vastaavasti Gazaa hallitsevan Hamasin johto pyrkii saamaan otteen palestiinalaisten kannatuksesta maltillisemman Fatahin kustannuksella.

Vaikein asia on kuitenkin Israelin voimakas tukeutuminen Raamattuun ja hyvin vanhaan historiaan: alue on heille ”luvattu”. Keskustelu tältä pohjalta on mahdotonta.

Monen monta kertaa on osapuolten välille saatu aikaan rauhansopimus, viimeksi Oslossa 1990-luvun alussa. Jälleen kerran pitäisi neuvotella, avainasemassa olevan USA:n välityksellä. Israelin valtio pitää tunnustaa, yhtä hyvin palestiinalaisten saada oma valtionsa. Valitettavasti vain ennusmerkit eivät ole hyvät.

Uusimmat

Fingerpori

comic