Mielipiteet

Lähikoulujen puolesta – Vieremän ja Talsoilan koulujen tulee jatkossakin säilyä

Vieremän koulu. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vieremän koulu. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vastauksena tämän lehden lyhyet-palstalla esitettyyn Keskustan kantaan Forssan kouluverkkokysymyksessä, vastaan omalta osaltani. Vieremän ja Talsoilan koulujen tulee jatkossakin säilyä.

Keskustan valtuutetuilla on oikeus ja vastuu itsenäiseen kantaan tässäkin asiassa. Itse olen alusta asti perustellusti ja johdonmukaisesti ollut kannalla, ettei ole järkevää 30 milj. euron monitoimikeskusta rakentaa. Olemme muutamien valtuutettujen kanssa peräänkuuluttaneet kokonaisvaltaisempaa niin koulu- kuin koko palveluverkon tarkastelua. Palveluverkkoselvitys olisi pitänyt päivittää ennen yksittäisen suuren investoinnin päätöstä. Ei niin, että ensin survotaan yhden äänen enemmistöllä monitoimikeskus läpi ja sen jälkeen aletaan miettiä, mistä säästetään ja mistä lapsia kyseiseen kouluun.

Valtuutetut tekevät päätöksiä kuntalaisia varten. Olisikin ollut perusteltua kuulla perusteellisemmin heitä jo ennen monitoimikeskuspäätöstä. Tehtyjä lapsivaikutusten arviointeja pystyy kukin tulkitsemaan haluamallaan tavalla. On tullut erittäin selväksi, että forssalaiset pitävät tärkeämpänä lähikoulua ja sen tuomaa turvallisuutta kuin kymmenien miljoonien monumenttia. Lisäksi koronapandemia on osoittanut järkevämmäksi laajemman kouluverkon, kuin että oppilaat sullottaisiin yhteen tai muutamaan yksikköön. Rehtori Minna Lintosen faktoihin perustuva selvitys tämän lehden palstallakin hyvin selvitti, etteivät kaikki Talsoilan koulun oppilaat edes mahdu järkevästi monitoimikeskukseen.

Avoimista oppimisympäristöistä voidaan olla montaa mieltä. Hämeenlinnassa on jouduttu vaihtamaan koulua avoimen oppimisympäristön takia eikä siellä enää rakenneta täysin avoimia oppimisympäristöjä. Melu ja muut häiriötekijät häiritsevät oppimista.

Meille on kerrottu isoista säästöistä, joita uusi iso koulu tuo. Lienee laskeneet väärin, kun nyt halutaan lopettaa lisää kouluja. Itse huomioin tulevassa päätöksenteossa ensisijaisesti lapset ja perheet. En pidä järkevänä sijoittaa nykyisiä Talsoilan koulun oppilaita eri kouluihin. Pahimmassa tapauksessa se rikkoo jo olemassa olevia ystävyyssuhteita, joita on yhteisessä koulussa syntynyt. Olemme kuulleet perheiden toiveet koulujen säilyttämisestä.

Etätilaisuutena pidetyssä kouluinfossa viranhaltija vetosi yllätyksenä tulleeseen lasten lukumäärän vähenemiseen viime vuonna. Eihän yhden vuoden perusteella tule yhtäkään koulua lopettaa. Se ei kerro riittävästi tulevista vuosista. Lisäksi on kyse työpaikoista, vakituisista ja määräaikaisista. Forssa pystyy tarjoamaan tontteja ja asumista eri puolilla kaupunkia kohtuuhintaisesti. Asuinpaikkakunnan valintaan vaikuttavat vahvasi palvelut. Alueiden vetovoimaa lisäävät lähellä olevat palvelut.

Uusimmat

Fingerpori

comic