Mielipiteet

Laitetaan koirat valtionverolle

Kirjoittaja laittaisi koirat valtionverolle. Kuva: Anja Filppula
Kirjoittaja laittaisi koirat valtionverolle. Kuva: Anja Filppula

Suomen valtio velkaantuu käsittämätöntä vauhtia, eikä yhtään uutta keinoa millä velat maksetaan ole esitetty. Nyt verotetaan lähes kaikkea mahdollista jo ennestäänkin.

Hallitus yrittää löytää kissojen ja koirien kanssa lisää verotuskohteita. Vaan miksi juuri näitä ei sitten veroteta?

Suomessa lemmikkieläinbisnes on miljardiluokan bisnestä ja lisäksi satojen miljoonien potti, joka ei näy tilastoissa. Siihen kansan varat kyllä riittävät.

Täällä on kohta miljoona koiraa ja satoja tuhansia kissoja ja tuhansia hevosia. Kansa käyttää valtavat summat tähän pääosin vapaa-ajan harrastukseen. Kyselyn mukaan käytetään koiriin noin 130–162 € / kuukausi. Perheissä ei enää riitä yksi koira, vaan niitä pitää olla monta. Nuoret perheet hankkivat isoja koiria ja nauttivat samaan aikaan lapsilisiä, joka kuluu täysin pelkästään koiran kuluihin.

 

Voisiko ajatella verottaa edes siitä, mitä nämä ajanvietteeksi hankitut lemmikit aiheuttavat kustannuksia valtiolle? Joka vuosi hoidetaan yhteiskunnan varoin useita satoja koirien aiheuttamia puremia. Ne saastuttavat ympäristöä parilla sadalla tonnilla ulosteita, joista leviää bakteereja ja antibiootteja kaikkialle. Niiden ruokapakkauksista syntyy kymmenien tonnien jätemäärä. Eräs yliopisto laski taannoin, että keskikokoisen koiran hiilijalanjälki vastaa auton hiilijalanjälkeä.

Perheet ostavat tarpeettoman suuria autoja, vain jotta koirat pääsevät mukaan kesämökille ja koiranäyttelyihin. Yhteiskunnan varoin koulutetaan pääosin lemmikkejä varten erittäin kalliilla eläinlääkäreitä. Niiden elintasosairauksiin käytetään valtavasti lääkeaineita, jotka huuhtoutuvat vesistöihin. Ne aiheuttavat myös paljon allergioita ja tuhoavat omaisuutta. Lähes kaikki se ruoka, mitä niille syötetään, ostetaan ulkomailta, eikä koira ole vegaani, joten ruoka on eläinperäistä. Yhteiskunta rakentaa koirapuistoja, roskakoreja, siivoaa ympäristöä, hoitaa niiden aiheuttamat sairaudet ja tuhot, järjestää niille hautausmaat, kun ne lopuksi kaivetaan maahan, tai poltetaan öljyllä.

 

Totta kai niistä on paljon iloa monille, mutta iloa on monesta muustakin asiasta, joita silti verotetaan rankasti. Kun vielä välttämättömiäkin asioita verotetaan, kuten ruoka, asuminen, energia, vaatteet, liikkuminen ym. puhumattakaan viihteestä, niin miksei tällaisesta vapaa-ajan toimintaa? Syynä taitaa olla se, että hallitus ei uskalla astua niin monen äänestäjän varpaille.

Sillä summalla valtio voisi maksaa esimerkiksi koko perusopetuksen uudistuksen, kun otetaan parisataa euroa jokaisesta koirasta vähän painon mukaan. Se on vain yksi rasti ruutuun veroilmoituksessa ja on pieni osa koiran kaikista kuluista omistajalle.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic