Mielipiteet

Lämmityksen tasapainotus edullista

Forssan Lehden artikkeli Taloyhtiöitä kutsuu nyt energiansäästö (27.1.2019) oli erittäin hyvä muistutus, kuinka tarvitsemme energiansäästöä. Siinä kuitenkin kerrotaan lämmitysjärjestelmän tasapainotuksen takaisinmaksuajan olevan suhteellisen pitkä. Suhteellinen sinällään on melkoisen laaja käsite ja varmasti kuvaa hyvin menneiden aikojen tasapainotuksen tekemistä.

Nykyisin lämmitysverkon tasapainotus tehdään taloyhtiössä tuomalla huoneistoihin langattomat mittarit, joiden avulla lämmitysverkko voidaan tasapainottaa parilla asiantuntijan käynnillä. Tasapainotuksen hinnaksi tulee muutamia tuhansia euroja ja sillä voidaan taloyhtiössä saada 10- 20 prosentin säästö energiankulutukseen.

Nyt kun Forssassa on siirrytty kausiluonteiseen energiahinnoitteluun kaukolämmössä, niin säästöt voivat vuositasolla olla euromääränä prosentuaalisesti suurempiakin. Tällöin takaisinmaksuaika muodostuu myös suhteellisen lyhyeksi ja varsinkin asumisviihtyvyys paranee huomattavasti.

Esimerkiksi espoolaisessa taloyhtiössä toteutettiin olosuhdemittareiden asennus keväällä 2018, jolloin asuntojen väliset lämpötilaerot olivat yli 6 astetta. Asennuksen jälkeen toteutettiin seuranta, jonka jälkeen aloitettiin säätöjen tekeminen. Säätöjen tuloksena saatiin huoneistojen lämpötilaerot pienennettyä noin 3 asteeseen.

Yhtiössä oli aiemmin toteutettu lämmitysjärjestelmän tasapainotus laskemalla lämpöhäviöt ja säätämällä esisäätöarvot, mutta vanhoissa rakennuksissa tämä tapa ei ole yleensä toimiva, koska rakenteet harvoin ovat ominaisuuksiltaan samat kuin suunnitteluvaiheen dokumenteissa siksi lämpötilaerot olivat asuntojen välillä suuret. Näin ollen pelkkä lämmönvaihtimen säätöarvojen korjaus ei auta.

Langaton lämmitysjärjestelmän tasapainotus on ollut nyt markkinoilla parin vuoden ajan ja markkinoilla on useita palveluntarjoajia. Markkinoille tullut uusi palveluratkaisu tarjoaa asunto-osakeyhtiöille edullisen tavan saada eri huoneistojen lämpötilaerot tasaisemmiksi ja tasaisemmin jakautuneiksi ja samalla lisää lämmitysenergian säästöjä ja asumismukavuutta.


Artikkelin toinen
epämääräinen ehdotus oli, että lämmitysjärjestelmän tasapainotus kannattaa yhdistää muuhun isompaan taloremonttiin kuten ikkunoiden uusimiseen, joka jo itsessään muuttaa talon lämpökapasiteettia. Tapa yhdistää tasapainotus muuhun investointiin voidaan tehdä, mutta se kannattaa tehdä joka tapauksessa. Taloyhtiön ikkunaremontin takaisinmaksuaika on yli 40 vuotta ja siksi ikkunoita ei kannata vaihtaa pelkästään energiansäästöä havitellessa.

Kuten artikkelissa mainitaan, lämpöpumppujen avulla voidaan ottaa talteen energia poistoilmasta ja ilmalämpöpumpulla voidaan saada edullisesti lämpöenergiaa ulkoilmasta. Kuitenkin suurin säästö energiakustannuksiin on saatavissa maalämmön käyttöönottona.

Vuodesta 2012, yrityksen perustamisesta lähtien olemme projektoineet kymmeniä isojen kiinteistöjen lämmitystapamuutoksia vuosittain ja samalla kehittäneet langattoman lämmitysjärjestelmän tasapainotuksen. Suomen Energiainsinöörit Oy on asiantuntija-organisaatio, joka on keskittynyt uusiutuvan energian hyväksikäytön ja erilaisten lämmitysenergian säästöratkaisuiden suunnitteluun.

Suomessa ei ole ollut aiemmin juurikaan saatavilla korkeatasoista lämmitysenergian säästöjen suunnittelupalveluiden tarjoajaa. Suomen Energiainsinöörit Oy:n kotipaikka on Forssa.


Petri Koivula

DI,
Suomen Energiainsinöörit Oy osakas

Uusimmat

Fingerpori

comic