Mielipiteet

Lapsen muistia ei voita mikään – Vähempikin jauhaminen kouluasiasta ja koronasta antaisi paremman mielikuvan tulevaisuudesta

Lapsi tarvitsee pelottelupuheiden sijaan tukea ja turvaa. Kuva: Anja Filppula = AF
Lapsi tarvitsee pelottelupuheiden sijaan tukea ja turvaa. Kuva: Anja Filppula = AF

Muistan vielä, kuinka äidin kanssa menin Vaulammin alakoulun pihaan. Äiti oli koulun alkamisen määräpäivänä saattanut minua kouluun. Matka tehtiin kävellen, että jäisi paremmin muistiin, mistä piti kulkea. Määräaikana opettaja Fanny Tuulonen tuli koulun rapulle vaskinen kilikello kädessään, jota kilistellen käski meidän järjestäytyä jonoon rapun eteen. Siitä alkoi minun opettelu lukemaan, kirjoittamaan ja muiden kansalaistietojen ja taitojen opettelu, jonoon järjestäytyminen ja sisään meno.

Tietokoneen muisti on hyvä, mutta sinne täytyy kaikki laittaa näpyttelemällä. Lapsen muistiin kaikki menee automaattisesti ja pysyy siellä. Siksi kaikkien aikuisten pitäisi harkita, mitä näyttää ja puhuu lapselle tämän ollessa eskarilainen ja siitä eteenpäin. Esimerkit, nähdyt ja kuullut jäävät mieleen pysyvästi.

Tässä meidän kotikaupungissamme puhutaan ja kirjoitetaan joka päivä jotain kouluasiaa. Niiden toiminnan jatkaminen, tai lopettaminen on puheenaiheina liiankin usein. Päättäminen uuden koulun rakentamisesta on monen mielestä ollut vikatikki, jota ei olisi pitänyt tehdä. Päättäjät ovat kuitenkin myös ihmisiä, jotka yrittävät tehdä heillä olevien tietojen ja näkemysten perusteella mahdollisimman viisaita ja perusteltuja päätöksiä.

Kuntavaalien lähestyessä tulee keskusteluun mukaan myös puoluepolitiikka, josta oletan, että monessa kodissa keskustellaan hyvinkin monenlaisin sanankääntein, jotka kaikki menevät kuulevien lasten muistiin ja jäävät sinne.

Koronapandemia on toinen jokapäiväinen puheiden aihe kaikissa tiedotusvälineissä käytävissä keskusteluissa, joihin varsinkin television A-talk -keskusteluihin puoluepolitiikka tunkee itseään. Niistäkin kuuleville ja ajatteleville lapsille saattaa tulla vääriä ajatuksia ja pelkoja. Jokapäiväisissä uutisissa kerrotaan sairastuneiden ja kuolleiden määrä. Onneksi suru-uutisia ei juurikaan ole kantautunut tälle seudulle ja hyvä niin.

Mielestäni vähempikin edellä olevista asioista jauhaminen antaisi vanhoille ja nuorille paremman mielikuvan tulevaisuudesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic