Mielipiteet

Lapset tarvitsevat läheisensä

Lapsi, tuo pieni ja viaton ihminen, joka on täysin meidän aikuisten mielivallan alla, miten sinulla onkaan tänä päivänä vaikeaa, raskastakin. Aikuiset riitelevät keskenään ja erottavat sinut todella tärkeistä ihmisistä ympärilläsi. Miksi sinua ei kuunnella, miksi hätääsi ei vastata!?

Miksi niin monet huostaan otetut lapset saavat kärsiä ja itkeä suunnatonta ikäväänsä läheisiään kohtaan, läheisiä jotka ovat häntä ennen huostaanottoa hoivanneet! Niin suureen ääneen puhutaan kiintymysvanhemmuudesta, lasten herkkyyskausista ja ihmissuhteiden tärkeydestä lapsen elämässä.

Mitä pieni lapsi miettiikään, kun aivan yllättäen ja yhtä äkkiä lapsi tempaistaan läheistensä luota, jotka ovat antaneet hänelle turvaa, lohtua ja syliä silloin kun perheessä on ollut vaikeaa. Kuinka moni meistä aikuisista osaa ajatella, miten lapsen mieli tässä kohden järkkyy ja miten lapsi omassa pienessä maailmassaan kuvittelee tai luulee että hän on tehnyt esimerkiksi mummille ja vaarille jotain pahaa, kun hänet hylkäsivät.

En voi uskoa, että korkeasti koulutetut ihmiset puuttuvat näin räikeästi ja ihmisoikeuksia loukkaavasti lapsen oikeuteen tavata isovanhempiaan ja muita lapselle tärkeitä läheisiä. Olemme saaneet lukea mitä julmimpia lasten pahoinpitelyitä ja pieni Vilja Eerika pilven reunalla ihmettelee yhä, miksi ihminen on yhä vielä niin tunteeton, tietämätön ja julma näitä kaikista viattomampia kohtaan.

Isovanhemmat, miksi meidän äänemme ei kuulu? Tiedän että tälläkin hetkellä monet mummit ja vaarit saavat katsella lastenlastensa kuvaa pöydällään, mutta eivät saa lasta nähdä lastensuojelun päättäessä. että meistä on suurta vahinkoa ja haittaa lapsen elämässä. Miksi ei lastensuojelun työntekijät ota vastuuta lapsen tunne elämästä? Me menetämme nämä lapset, koska he menettävät kosketuksen omiin tunteisiinsa, syyllistävät itseään koska heidät on hylätty.

Lapselle ei riitä pelkästään hyvät fyysiset olosuhteet, ruokaan ja asumiseen liittyvät suotuisat olosuhteet, lapsi tarvitsee myös läheisen antamaa rakkautta, hoivaa ja huolenpitoa. Yksikään lastensuojelussa toimiva työntekijä ei voi antaa sitä turvaa ja lohtua mitä lapsi kehittyäkseen turvallisiksi koetuilta läheisiltään saa. Miksi lastensuojelu rikkoo lasten lastemme herkän mielen ja mitätöi lapsen tunteet ja kaipauksen läheisiinsä?

Lapsi, joka on väkivalloin erotettu läheisistään, ei toivu koskaan lapsuudessa kokemastaan traumasta. Miksi ihmeessä me rankaisemme näitä lapsia, kun syy huostaanottoon ei ole koskaan lapsessa, vaan häntä ympäröivissä aikuisissa?

Birgitta Wulf


Uusimmat

Fingerpori

comic