Mielipiteet

Lasten ja nuorten ääni kuuluviin!

Partiohuivi ja osmonsolmu. Kuva: Terho Aalto
Partiohuivi ja osmonsolmu. Kuva: Terho Aalto

Partiolaiset ovat seuranneet aktiivisesti harrastamisen Suomen malliin valmistelua, jonka tulisi olla valmis kehysriiheen mennessä. Nyt kun harrastustoiminta on siirtynyt etäjärjestelmien äärelle, on harrastusten tarpeellisuus ja merkitys lasten ja nuorten arjessa entisestään korostunut. Mielestämme jokainen lapsi ja nuori ansaitsee itselleen myös jatkossa mieluisan harrastuksen ja ryhmän, johon kuulua.

Nykyisessä mallissa eri harrastusten järjestäjiä on paljon, mutta kukaan ei tunnu katsovan asiaa lapsen ja nuoren näkökulmasta. Olisikin upeaa, jos koulupäivien yhteydessä toteutettavassa harrastamisen mallissa saataisiin kuntiin harrastuskoordinaattoreita, joilla olisi kuva alueen harrastustarjonnan kokonaisuudesta sekä suora kontakti alueen lapsiin ja nuoriin. On aivan ensiarvoisen tärkeää, että lapset ja nuoret otetaan mukaan tähän keskusteluun. Me tarvitsemme lisää aikuisia sanomaan nuorille ja erilaiselle nuorten toiminnalle “kyllä onnistuu” sen sijaan että toteamme “ei, liian hankalaa”.

Pidämme tärkeänä, että koordinaatiovastuu harrastamisesta on nimenomaan kunnalla. Maksuton ja matalan kynnyksen harrastustoiminta edellyttää myös kunnilta maksuttomia yhteiskäyttötiloja ja tukea harrastustoiminnan järjestämiseen.

Harrastukset ovat tehokas ja yhteiskunnan kannalta edullinen keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä. Kun harrastustoimintaa järjestävät vapaaehtoiset, se on yhteiskunnalle edullinen tapa saada matalan kynnyksen harrastustoimintaa, jossa harrastusmaksut ovat maltillisia.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on Suomen suurin nuorisojärjestö. Partion vapaaehtoistyöhön vuosittain käytetty tuntimäärä vastaa yli 1800 kokopäivätoimisen nuorisotyöntekijän työpanosta. Me teemme päivittäin tekoja lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic