Mielipiteet

Lasten ja nuorten syrjimättömyys – Koijärven etäopetuksessa oleville on järjestettävä kouluruoka!

Toisen asteen ja yläkoulun oppilaat tarvitsevat ruokansa myös etäopetuksessa. Kuva: Juho Peltoniemi
Toisen asteen ja yläkoulun oppilaat tarvitsevat ruokansa myös etäopetuksessa. Kuva: Juho Peltoniemi

Forssan pitäisi toteuttaa lapsiystävällinen kunta -mallia. Tärkeää on koko kunnan osaamisen ja ajattelutavan kehitys: lasten hyvinvointi ja lapsen oikeudet ovat tärkeysjärjestyksen kärjessä. Tämä näkyy kunnan kaikessa arkisessa työssä ja päätöksenteossa. Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Sopimuksen tärkein tavoite on terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille lapsille. Sopimuksen neljästä periaatteesta yksi on syrjimättömyys.

Tällä hetkellä toisen asteen opiskelijat ja yläkoulu ovat etäopetuksessa koronapandemian vuoksi. Nyt etäkoulun aikana myös Pohjois-Forssan eli kaupungin viheralueen lapsille ja nuorille kuuluu kouluruoka samoin kuin kaikille muillekin Forssan kaupungin lapsille ja nuorille. Vanhemmat ovat töissä, eivätkä kaikki pääse ruokaa lapsille ja nuorille hakemaan tiettyyn aikaan kaupungista tietystä paikasta.

Eräs lasten vanhempi on ollut asian tiimoilta yhteydessä Keskuskoulun rehtoriin. Rehtori on vedonnut aikatauluihin, ettei ruoka-annoskuljetus ehdi kyytiin, millä ruoka koululle tuodaan. Hän uskoo vahvasti, että etäjakso jää vain kolmeen viikkoon. Olkoon etäjakso minkä mittainen tahansa, kaupungin on kohdeltava lapsia ja nuoria yhdenvertaisesti. Ruoan tai ruokakassien kuljetus saadaan järjestymään, jos tahtotilaa on. Kaupunki on saanut kohtalaisen määrän valtiolta koronatukea. Tässä yksi kohde, johon sitä tulee käyttää.

Ruoan tai ruokakassien jakaminen viheralueella ei voi myöskään tapahtua vain Koijärven koululta, koska hakuongelma on sama kuin jos ruoka pitäisi hakea kaupungista. Viime keväänä, kun perusopetuksen alakoululaisetkin olivat etäopetuksessa, ruoan jakaminen tapahtui vain Koijärven koululta ja iso osa lapsia jäi ilman kouluruokaa, koska matka koululle on yli kymmenenkin kilometriä.

Olin yhteydessä kaupungin virkamiehiin, asia ei ainakaan vielä ole sitä kautta hoitunut. Nyt tarvitaan nopeita toimia asian saattamiseksi kuntoon.

Uusimmat

Fingerpori

comic