Mielipiteet

Lavatanssi kuuluu kesään

Ilokseni olen tänäkin kesänä saanut huomata,että perinteinen lavatanssikulttuuri on yhä voimissaan. Tanssimisessa yhdistyvät parhaassa muodossa liikunta, musiikki ja sosiaalinen kanssakäyminen. Sitä voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaikentasoiset tanssijat tai halutessaan voi toki vain keskittyä musiikkinautintoon ja ravintolapuolen antimiin.

Päättyneet ovat päivät, jolloin lavatansseissa viina virtasi ja tappelut käytiin, kuten vanhat Suomi-filmit todistivat Ansan ja Taunon esittäminä. Sivuosissa esiintyivät aikanaan mustasukkaisuustangon tavoin sarkahousuiset riidanhaluiset tukkijätkät.

Nykyään lavatansseissa on fiksua, sivistynyttä yleisöä ja tosi paljon myös nuorisoa, etenkin kun uusien tanssilajien määräkin on lisääntynyt. Taannoinen TV-ohjelma ”Kesäillan valssi” antoi tansseista erheellisen kuvan, kun samat tanssijat kulkivat tansseissa vain päästäkseen kameroiden eteen.

Monet yhtyeet ja solistit ovat tuttuja kanavilla soitetuista hiteistään ja kilpailuista kuten tangomarkkinoista. Varmoja kaiken kansan suosikkiesiintyjiä ovat Taikakuu, Sinitaivas, Finlanders, Hurma ym.

Naispuolista väkeä käy tansseissa yleensä enemmän kuin miehiä. Siksi miehille vinkki, että lähtekäähän sieltä kotisohvilta kohti tanssilavoja, lomaluvan kanssa tietysti.

Tänä päivänä järjestetään myös paljon tanssikursseja, joilla voi taitojaan kartuttaa,mutta kukin voi parketilla taapertaa ihan omalla tyylilläänkin. Lavoilla käy huipputanssijoitakin, tanssiopettajiakin ja kilpatanssin harrastajia, joiden tanssin iloisuus on nautinnollista katseltavaa.

Erityiskiitokset saavat tanssijärjestäjätkin. Talkooväki uhraa vapaa-aikansa, kun me muut voimme nauttia tanssiharrastuksesta. Kadonnut talkootyöperinne on voimissaan tanssilavoilla.

Valtio voisi ottaa oppia, eli oopperatalo pitäisi myydä yksityisille ja järjestelyt hoitaa talkootyönä. Ooppera on silti vain pienen rikkaan eliitin harraste, mutta lavatansseissa on tunnelmaa kuin linja-autossa, jossa pitkä saattomatka Suhmuraan ei katkea ja harrastaa voi koko kansa!

Matti Hirvonen


Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti