Mielipiteet

Lehdellä yksipuolinen näkökulma?

Luin viime viikolla Forssan Lehden pääkirjoituksen 18.9. ja jäin ihmettelemään kirjoituksen yksipuolista kuvausta työmarkkinatilanteesta. Kirjoituksessa arvostellaan SDP:tä ja puheenjohtaja Rinnettä. Rinteen tausta ay-liikkeessä on närästänyt porvarileiriä ja osaa mediaa siitä saakka, kun hänet valittiin puheenjohtajaksi.

Pääkirjoituksen näkökulman mukaan ammattiliitot eivät saisi reagoida millään tavalla, kun porvarihallitus rusikoi heikoin perustein palkansaajien asemaa heikentäviä esityksiään eteenpäin. Kyse ei ole puoluepolitiikasta, niin kuin kirjoituksessa väitetään. Toki palkansaajille, työttömille, opiskelijoille, lapsiperheille ja eläkeläisille on selvinnyt nykyisen hallituksen aikana, että puolueiden harjoittamassa politiikassa on isoja eroja.

Kun mietitään irtisanomislain valmistelua, voidaan esittää perustellusti kysymys, miten järkevää hallituksen toiminta on. Eteenpäin viedään pelkästään Suomen Yrittäjät ry:n toiveita, vaikkei niille juuri löydy perusteita. Yrittäjäjärjestö on kasvattanut valtaansa Suomessa Sipilän hallituksen aikana.

Uskon, että vaikutusvalta on hankittu paljolti taloudellisella tuella porvaripuolueille, toki järjestö on lähtökohtaisesti vahvasti sidoksissa kokoomukseen ja keskustaan. Esimerkiksi kokoomuksen kolme hämäläistä kansanedustajaa ja varasijalla oleva edustaja ovat kaikki saaneet vaalitukea yrityksistä yli 30 000 euroa. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon tuenantajien joukossa on esimerkiksi yritystukien saajia tai yrittäjäjärjestön jäseniä.

Forssan Lehden päätoimittaja Petri Hakala jatkaa kolumnissaan 22.9. Antti Rinteen ja ammattiliittojen arvostelua. Puheet kansantalouden kasvun pysähtymisestä ammattiliitojen toimien vuoksi ovat nähdäkseni liioittelua. Suomen talouden kehitys on kuitenkin pääosin kiinni maailman talouden tilanteesta. Toki porvarihallitus on luonut kuvaa, että piristynyt taloustilanne olisi hallituksen aikaansaannosta.

Päätoimittaja käyttää myös ilmaisua: ”Yksikään työnantaja Suomessa, pieni eikä suuri palkkaa työntekijöitä potkiakseen heitä pellolle”. Väite ohjaa keskustelun sivuraiteille kyseisen lain ongelmallisuudesta. Lainsäädäntö tarjoaa nyt jo työnantajalle oikeuden puuttua ongelmatilanteisiin, mahdollisuutta mielivaltaiseen toimintaan ei tule kuitenkaan lisätä. Hakala toteaa myös, että työntekijät ja pomot osaisivat varmasti hoitaa uuden lain tulkinnat fiksusti työpaikoilla, ilman poliitikkojen ja työmarkkinajärjestöjen holhousta. Kuka uskoo työnantajien oikeudenmukaiseen työsuhteiden päättämiseen, jos sen voisi tehdä ilman syytä?

Sipilän hallituksen päätavoite on ollut sopimusyhteiskunnan alasajo sekä ammattiyhdistysliikkeen heikentäminen ja tämän vuoksi ollaan taas tässä tilanteessa. Jos tilanne huolestuttaa yrityksissä, kehotan ottamaan yhteyttä Juha Sipilään. Hallitus on hänen johdollaan lähtenyt sanelemaan yksipuolisesti työelämän pelisääntöjä ja se ei ole toimiva ratkaisu.

Vesa Niininen (sd.)Kaupunginvaltuutettu

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti