Mielipiteet

Lehmiä ja peltolehmiä – Lehmä on patsaansa ansainnut siinä kuin suomenhevonenkin

Peltilehmästä on tullut monelle välttämättömyys. Kuva: Seppo Pessinen
Peltilehmästä on tullut monelle välttämättömyys. Kuva: Seppo Pessinen

Peltilehmä on omistajalleen Suomessa pyhä. Intiassa on oikeita lehmiä, jotka ovat kansalle pyhiä. Yli miljardin asukkaan maassa lehmien lukumäärää ei tiedetä, ne saavat kulkea vapaina kylissä ja kaupungeissa nälkiintyneen näköisinä. Ihmisten ja autojen tuottamat päästöt ovat valtavat, mutta lehmien päästöistä puhuminen saattaisi johtaa kivityskuolemaan.

Peltilehmä lypsää omistajansa varallisuutta koko ajan ja on ihmisen huonoin sijoitus. Monelle se on välttämättömyys, joillekin myös statussymboli. Peltilehmän käytöstä on päättämässä henkilöitä, jotka eivät itse omista autoa asuessaan joukkoliikenteen varrella ja valtion tarjotessa heille ilmaiset autokyydit. Autoilun verotuksesta on tulossa soten kaltainen ikuisuuskysymys. Puolueet siirtävät hankalan asian käsittelyn mielellään vaalien yli poliittisen itsemurhan pelossa, kuten kävi jo nyt.

Lehmä oli maaseudun tuki ja turva EU-aikaan asti. Hehtaareihin ja eläinmääriin perustuva tukipolitiikka johti navetoiden tyhjenemiseen, samalla hiljenivät kylät. Harvat jakoivat ja siirtyivät pakon edessä tehotuotantoon. Moni eläinlääkäri pääsi siisteihin sisähommiin kyliä kiertelemästä pieneläimiä hoitamaan. Lehmä onkin eläinlääkärille vaativa hoidettava, ison eläimen käsittely on raskasta, joskus jopa vaarallista.

Lehmä on pitänyt suomalaiset hengissä satoja vuosia. Markettien maitohyllyt ovat nykyään väärällään paitsi maitoja myös paljon muita maidosta tehtyjä valmisteita. Saattaa juustopakettikin joskus sujahtaa vegaaninkin ostoskoriin.

Lehmä on patsaansa ansainnut siinä kuin suomenhevonenkin. Forssaan sellaista on turha tarjota, koska kaikennäköiset patsas- ja paasihankkeet nostavat melkoisen kohun. Sinne se kuitenkin sopisi, koska ennen markettien tuloa linja-autoaseman vieressä kolistelivat kartanon lehmät tuoden maalaispojan sieraimiin tutun tuoksun.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic