Mielipiteet

Leiri tai siirtola – Entisen tapaista toimintaa tulee Ruostejärvellä jatkaa ja ensi vuoden budjettiin on varattava määräraha ainakin alueen siistimiseksi

Kuva: Tuomela Tapio
Kuva: Tuomela Tapio

Kumpiakin löytyi aikanaan naapurista ja Suomestakin. Maaliskuussa vuonna 1927 teki tohtori Göta Tingvald aloitteen kesäsiirtolatoiminnan aloittamiseksi Forssassa.

Toiminta ei päässyt heti alkamaan, mutta sinne ilmoittautuneille lapsille järjestettiin ruokailu kesän ajaksi.

Toiminta alkoi vuonna 1929 Vähä-Saksan tilalla Lamminrannassa ja parin vuoden kuluttua vuokrattiin Tammelan kirkonkylästä Syrjänharjun kupeesta Lepola-niminen huvila, jonne tulijoita olisi ollut n. 200. Lapset valittiin sosiaalisin perustein.

Tilanpuutteen vuoksi vain 60 voitiin ottaa sosiaalisin perustein kahtena 30 lapsen ryhmänä viiden viikon ajaksi.

Tulokset olivat alusta alkaen myönteisiä. Terveystarkastuksissa havaittiin viikkojen jälkeen selvää fyysisen ja psyykkisen kunnon kohenemista. Toiminnan vakiinnuttua ostettiin Ruostejärven rannalta nykyinen leirialue vuonna 1941. Myyjien toiveena oli, että aluetta käytettäisiin lasten leiritoimintaan tulevaisuudessakin.

Vuodesta 1948 alkaen johtajana toimivat opettajat vuosikymmeniä ja toiminta oli koulutoimen valvonnassa. Käytännön toiminta vaihteli hiukan johtajan ja lasten iän mukaan.

Toiminnassa oli aina mukana liikunnan ja kasvatusohjelman lisäksi käytännön toimintaa esim. alueen siisteydestä huolehtimasta, saunan lämmitystä ja alkuvaiheessa myös kasvitarhan hoitoa. Kaiken aikaa oli luonnosuojelu luontopolkuineen aiheena. Loppuvaiheessa oli teemaviikkoja mm. kansainvälisyys kielitunteineen.

Jossain vaiheessa suunniteltiin aluetta myös talvikäyttöön!

Nykyisillä päättäjillä olisi ehkä aihetta miettiä, mikä merkitys lapsen fyysiselle ja psyykkiselle kasvulle toiminnan aloittamisella olisi tänä aikana.

Olen edelleen sitä mieltä, että entisen tapaista toimintaa tulee jatkaa ja ensi vuoden budjettiin on varattava jonkinlainen määräraha ainakin alueen siistimiseksi tämän mahdollistamiseksi. Kaupunkilaiset lähtisivät varmasti myös talkoisiin. Toiminta ei yksinkertaisimmillaan vaatisi valtavia rahamääriä ja olisi ainakin sen arvoista.

Nykyisten tutkimusten mukaan kaikenikäisillä kansalaisille ihmisen luonnossa liikkuminen tuo sekä fyysistä että psyykkistä kohennusta. Jonkinlaisella kokemuksella siirtolasta, sen toiminnasta ja vaikutuksesta lapsiin ja heidän tulevaan elämäänsä jään odottamaan asiallista keskustelua aiheesta!

Fingerpori

comic