Mielipiteet

Lemmikit ja tuotantoeläimet – Onko yhtään eettisempää pitää eläimiä pelkkinä leikkikaluina tai harrastusvälineinä?

Koirat kärsivät mm. rodunjalostuksesta ja liikkumattomasta elämästä. Kuva: Esko Tuovinen
Koirat kärsivät mm. rodunjalostuksesta ja liikkumattomasta elämästä. Kuva: Esko Tuovinen

Nykyisin jotkut piirit väittävät tuotantoeläimillä olevan Suomessa huonot olot, eivätkä ne saa elää niille lajityypillistä elämää.

Joskus 60-luvulla oli tässä pääkaupungin lähistöllä olevassa kotikunnassani yksi eläinlääkäri ja varmaankin vähintäänkin tuhat kotieläintä, lehmiä, hevosia, sikoja ja kanoja. Siitä huolimatta hän ehti hoitaa koko tämän katraan. Ne olivat elinehtona ja välttämätön tulolähde omistajilleen, joten niiden hyvinvoinnista ja terveydestä ei tingitty.

Muistan hyvin kotitilallani, kuinka lehmät olivat koko talven sisällä. Oli lämmintä, puhdasta, ruokaa, vettä ja hyvää hoitoa. Silti ne olivat hyväkuntoisia ja äärimmäisen harvoin sairaita. Kesän saivat olla laitumella, eikä lehmä sielläkään huvikseen juuri kävele muuta kuin ruoan vuoksi.

Hevoset tekivät pitkiä rankkoja työpäiviä, mutta en muista, että olisivat juuri koskaan sairastaneet.

Kun niiden ikä tuli täyteen, vietiin hevoset ja lehmät teurastamoon ja ne käytettiin ravinnoksi. Nopea ja kivuton loppu, päinvastoin kuin luonnossa elävillä elimillä.

Koirat olivat irti ja söivät ruoan tähteet ja järsivät luita. Ei ollut vaivoja, eikä hammaskiveä, eikä tarvinnut leikata kynsiä. Kuolivat sitten kerralla vanhuuteen, yleensä suorilta jaloilta.

Nyt samalla alueella on useita eläinlääkäriasemia, joissa on monia lääkäreitä ynnä muita hoitoalan ihmisiä, hoitamassa lähinnä koiria ja ratsuhevosia. Tuotantoeläimiä on ehkä yhdellä tilalla.

Mitä se kertoo näiden nykyisten eläinten elämästä ja terveydestä? Koirat kärsivät jatkuvista elintasosairauksista, prosessoidusta ruoasta, sairaasta rodunjalostuksesta, luonnottomista synnytyksistä ja liikkumattomasta elämästä, joka kaikki vaatii lääkäreitä ja runsasta lääkintää.

Ahtaissa asuinnoissa pidetään koiria, joiden lajityypillinen elämä on ajaa poroja tai lampaita, jahdata lintuja, kulkea vapaana isännän perässä metsissä ja pelloilla, tai vahtia taloa. Eli liikkua ammusta iltaan ulkona ja juosta kovaa. Sen sijaan, että nyt ne kiertävät pari kertaa korttelin ja tulevat lopuksi vuorokaudeksi sisälle.

Hevosilla ratsastetaan pari tuntia päivässä ja ne sairastavat silti jatkuvasti niin, että niiden lihaa ei voida käyttää edes ravinnoksi, koska ovat niin täyteen lääkkeillä ”doupattuja”. Todella epäekologista haudata käyttökelpoista ruokaa maahan.

Onko tuotantoeläinten elämä yhtään sen huonompaa, kuin näiden täysin ihmisten toiveiden mukaisiksi muokattujen koirien ja hevostenkaan? Voidaan myös kysyä, että onko yhtään eettisempää pitää eläimiä pelkkinä leikkikaluina tai harrastusvälineinä? Ennen niitä oikeasti tarvittiin jokapäiväisessä elämässä.

Tuli vain mieleeni, kun katselin ikkunasta lyhyessä narussa talutettavaa suurta ylipainoista lintukoiraa, joka seurasi koko ajan isäntänsä jalan vieressä pääsemättä ottamaan yhtään juoksuaskelta.

Uusimmat

Fingerpori

comic