Mielipiteet

Leviääkö identitaariliike Suomeen?

”Suomalainen uusoikeisto ja konservatiivikristityt lähentyvät toisiaan”, kirjoitti Helsingin yliopiston ekumeniikan professori, teologian ja filosofian tohtori Risto Saarinen yliopiston uutissivustolla (15.4.2019).

Euroopassa leviää etnonationalistinen identitaariliike, jonka mukaan Islam uhkaa eurooppalaista identiteettiä. Liike levittää väestönvaihto-uhkakuvia ja tavoittelee valtaa uskonnollista ja nationalistista retoriikkaa sekoittamalla. YLE kertoi tästä kolme vuotta sitten otsikolla: Hipsterioikeiston pomo: ”Seuraava suuri nuorisoliike Euroopassa on Generation Identity tai jihadismi” (YLE 15.12.2017). Lohduton näkymä: molemmat haluavat panna naiset nyrkin ja hellan väliin ja antaa vääräuskoisille niskalaukauksen; ainoa ero on abrahamilaisen uskon eri lahko; eikö olisi parempi torjua kaikkien uskontojen hegemonia.

Suomessa näiden hipsterinatsien kohderyhmänä on äärioikeiston, kristillisten ja perussuomalaisten kannattajat. Perussuomalaisten nuorten Toni Jalonen jo julisti 23.2. Virossa: ”Tänään olen etnonationalisti, traditionalisti ja fasisti” (HS 24.2.2020). Merkitseekö tämä identitaariliikkeen läpimurtoa myös Suomessa?

Kuten kerroin (FL 19.2.2020) otsikolla ”Juutalaiskristillinen populismi tänään”, Trumpin vaalivoiton päästrategi Steve Bannon edistää populismia nyt myös Euroopassa. Hän vaikutti jo Nigel Faragen tunteikaan ja valheisiin vetoavan Brexit-kampanjan taustalla Breitbart London uutissivujen tuella. Kiitokseksi Faragen tuki Bannonin vetämää Trumpin vaalikampanjaa julistamalla amerikkalaisille pitämässään puheessaan 2015, kuinka haitallista multikulturalismi on, kuinka vaarallista islam on ja kuinka juutalaiskristillistä kulttuuria on puolustettava.

Timo Soinilla oli tunnettu yhteys Bannoniin Faragenin kautta, jonka kanssa hän ystävystyi jo 2009 toimiessaan EU-parlamentissa samassa EFD-ryhmässä, kun molemmat vasta haaveilivat poliittisista ”jytkyistään”. Suoriin Bannon-yhteyksiin liittyen Soini totesi 15.11.2016 Iltalehdelle, ettei hän kommentoi, keitä tuntee, mutta blogissaan 11.3.2018 hän kuitenkin jo vihjaa: ”Ei se Steve Bannon turhaan Euroopassa ole kiertueella.” Haaveileeko Soini jonkinlaisesta tehtävästä Bannonin populistijohtajille tarkoittamassa ”Kladiaattorikoulussa”?

Puolueen Soinilta kaapannut Halla-aho menetti samalla harmikseen Soinin kontaktit, joita hän selvästi himoitsi. Hufvudstadsbladet uutisoi pari vuotta sitten: ”Steve Bannon suunnittelee Eurooppa-kiertuetta – Halla-aho: Haluaisin tavata hänet” (…) – Erityisesti Bannonin lähestymistapa monikulttuurisuuteen sosiaalisena mallina on samanlainen kuin minun, sanoo Halla-aho (HBL 29.3.2018).

”On ollut mielenkiintoista seurata, miten uskonnollisen kielen ja maailman korostaminen ovat viime aikoina nousseet esille Jussi Halla-ahon johtamissa perussuomalaisissa. Puheenjohtaja itsehän on korostanut useaan otteeseen olevansa uskonnoton tai ateistinen agnostikko”, toteaa Saarinen yliopiston uutissivuilla ja pohtii: onko identitaarien ja kristillisten konservatiivien muodostamassa ”epäpyhässä liitossa” kyse koko Euroopan laajuisesta dominoefektistä.

Juutalaisista, natsien vihan objektista on nyt tullut kristillisen äärioikeiston rinnalle vihan subjekti ja muslimeista heidän tilalleen uusi vihan objekti.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti