Mielipiteet

Liikenneyhteyksiä on parannettava – Yhteyksiä on vain vähennetty julkisen liikenteen osalta

Forssan seudun liikenneyhteyksissä ja tienpidossa on paljon kohennettavaa. Raskasta liikennettä kulkee, ei niinkään linja-autoja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seudun liikenneyhteyksissä ja tienpidossa on paljon kohennettavaa. Raskasta liikennettä kulkee, ei niinkään linja-autoja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lounais-Hämeestä, etenkin keskusalue Forssan linja-autoasemalta tulee avata taas kunnolliset ja säännölliset suorat julkiset liikenneyhteydet linja-autovuoroilla suurempiin keskuskaupunkeihin kuten Tampereelle, jota yhteyttä ei ole tällä hetkellä olemassa ainakaan Forssasta, Tammelasta, Jokioisilta, eikä Ypäjältä. Näistä kunnista pitäisi olla myös iltavuoroja.

Humppilalla on juna-asemalta vuoroja Turun ja Tampereen suuntiin. Junavuoroja näiden muiden kuntien kautta ei kuitenkaan ole olemassa, eikä lupauksista huolimatta taida olla tulossa kymmeniin vuosiin näillä valtion rahoitusmalleilla, ei edes isompiin kaupunkeihin suuntautuvia yhteyksiä.

Esitin kysymykseni jo noin 5 vuotta sitten edelliselle liikenneministeri Anne Bernerille hänen vieraillessaan Forssassa esitelmöimässä Lounais-Hämeen päättäjille. Tilanne ei ole muuttunut ainakaan parempaan suuntaan.

Yhteyksiä on vähennetty julkisen liikenteen osalta.

Ongelma on ollut jo ennen Korona/Covid-19-aikaa.

Kilpailukyvyn kannalta näillä yhteyksillä on erittäin tärkeä rooli, kuntien peruspalveluiden ja työllisyyden ja mahdollisen terveydenhuollon hoitamisessa, sekä oppilaitosten toiminnassa ja myös asevelvollisuuksien suorittamisessa.

Väestön muuttoliike vähentää alueelta nuoria opiskelevia henkilöitä, ja samaan aikaan syntyvyys laskee.

Huonot yhteydet eivät houkuttele muuttamaan alueelle, siksi myös muuttotappiot lisääntyvät.

ELY-keskuksen tulee myös huolehtia alueen tiestöstä tasapuolisesti muiden isompien Kanta-Hämeen alueiden kanssa, koska teollisuus käyttää raskaan liikenteen kuljetuksissa pääsääntöisesti rekkoja ja kuorma-autoja.

Myös 10-tien liikennesuunnitelma tulee siksi toteuttaa Forssassa Vieremän ja Linikkalanlammin pohjavesialueen suojaamiseksi.

Tampereentien kevyen liikenteen väyläkin pitäisi edelleen pitää mukana suunnitelmissa ja yhteys tehdä Forssasta ainakin Matkuun saakka, koska vähäpäästöiset ilmastotavoitteet kuuluvat kestävän kehityksen ja järkivihreään strategiaan koko maassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic