Mielipiteet

Lisää he-viä!

Suomalaiset syövät turhan vähän hedelmiä ja vihanneksia.

Suomalaiset syövät kasviksia edelleen liian vähän. Keskikulutus jää kolmeen sataan grammaan päivässä, vaikka suositus on noin puoli kiloa. Kasviksista ja hedelmistä saamme vitamiineja, kuituja ja muita hyödyllisiä ravintoaineita. Kansanterveydellisestä näkökulmasta katsottuna terveellisten raaka-aineiden lisääminen vähentäisi monia epäterveellisestä, prosessoidusta ruuasta aiheutuvia elintasosairauksia.

Kotimaisten kasvisten syönnin lisäys vaikuttaa myös ekologisesti. Lisäksi kasvisten tuotanto tutkitusti rasittaa ympäristöä lihatuotantoa vähemmän. YK:n ilmastopaneeli IPCC:n raportti herätti suomalaiset vakavasti pohtimaan ympäristön tilaa. Valtioiden ilmastolupaukset ja -teot eivät ole olleet riittävän jämäköitä, jotta maailman keskilämpötilan nousu olisi saatu pysäytettyä.

Ongelmana on erityisesti kasvisten ja hedelmien hintavuus talviaikaan. Terveellisen ja tuoreen ruuan hinta voi olla liian korkea vähävaraisille lapsiperheille tai ikäihmisille.

Kristillisdemokraatit esittävät vaihtoehtobudjetissaan hedelmä- ja vihannesosastojen arvonlisäverotuksen laskemista 50 miljoonalla eurolla. Tähän saataisiin varat KD:n ehdottaman sokeriverotuksen käyttöönoton kautta. Näin ohjataan kulutustottumuksia terveelliseen suuntaan, samalla parantaen ympäristön tilaa.

Hannele SaariKD Hämeen piirin varapj

Uusimmat

Fingerpori

comic