Mielipiteet

Mielipide: Livekala on lohturuokaa – Se sopii miedon arominsa vuoksi melkein joulupöydän kunkuksi

Lipeäkalan valmistusta vanhaan malliin. Kuva: Marko Kullanen
Lipeäkalan valmistusta vanhaan malliin. Kuva: Marko Kullanen

Vai onko? Lipeäkala maistuu pehmeältä, ihanan kalaiselta ja hienovaraiselta.

Keitetyt perunat, valkokastike ja maustepippuri. Muuta sitten ei tarvitakaan. Siitä se joulu tulee. Lutfisk sopii miedon arominsa vuoksi melkein joulupöydän kunkuksi.

Livekala on hurrien herkku, ei yksin jouluna. Norjalaiset sitä tarjoavat courmeeruokana tähtiravintoloissaan pekonin kera.

Lipeäkala on kuivattua turskaa tai molvaa. Kuivat pitkät kapakalat mamma liotti jo kolme viikkoa ennen joulua tuhka, vesi ja kalkkiseoksessa.

Livekala on solujen rakennusmassaa vähärasvaisena, osin hyljeksittynä.

Lipeäkalalla on monen mielestä Suomen kansaa kiusattu jo lähes sata vuotta.

Keitetyt kalan hajua on usein verrattu sukkahien, virtsan tai mädän kananmunan tuoksuun.

Nykymaailman aikaan livefisut on pakattu muovipusseihin. Niitä keittäessä ei saa samanlaista nostalgista makuelämystä kuin muinoin.

Live love livekala.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic