Mielipiteet

Livekala se herkkujen herkku – Kala on kaikissa muodoissaan terveellistä

Lipeäkalan valmistusta. Kuva: Marko Kullanen
Lipeäkalan valmistusta. Kuva: Marko Kullanen

Gossi-aikana Ypäjällä oli kauppa nimeltään Valta. Pikkupojan silmissä se näytti valtavalta, kunnes paloi.

Marraskuun loppupäivinä kaupassa oli sitä herkkujen herkkua, eli lipeäkalaa. N. metrin pituiset kuivatut kalanrekkaleet odottivat ostajaa suurissa saaveissa.

Se oli norjalaista kuivattua turskaa eli kapakalaa.

Mamma sitä osti eläkerahoistaan pari-kolme pätikkää. Sitä liuotettiin potaskassa eli kaliumkarbonaatissa vettä vaihdellen 3–7 päivää. Liotusaineesta käytettiin myös nimeä koivuntuhka.

Tuoksu oli etten sanoisi luotaantyöntävä. Sitä voidaan verrata esim. sukkahikeen tai virtsaan.

Lipeää käytettiin noina aikoina mm. lakanoiden pesuun. Siinä se toimikin. Univaikeuksia ei ollut.

Jos ja kun puhutaan proteiinipitoisuudesta, niin sitähän livekalassa on enemmän kuin monessa muussa ruokalajissa.

Livekalan kyytipojaksi tarvittiin tietysti valkokastike tymäköitynä munanrekkaleilla.

Ja sitten syötiin. Annoksen päällä oli suolaa ja tietysti maustepippuria. Särpimenä kokoperunaa ja papuja.

Kala on kaikissa muodoissaan terveellistä. On se sitten raakaa tai kypsennettyä.

Nyt on avattu Cittarissakin sushibaari. Ja vaikka raaka kala ei iske seniorin makuhermoon, niin voisipa sitä inkiväärillä maustettua riisitäytteistä pylpyrää vaikka maistaa. Ihan vaan nimenkin mukaan. Livekala tuskin mallaa täytteeksi. Tai mikä ettei.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti