Mielipiteet

Loimijoen kirjolohet – Velvoiteistutusrahat pitäisi käyttää kaloihin

Kirjolohia haavin mitalla. Kuva: TA terho aalto
Kirjolohia haavin mitalla. Kuva: TA terho aalto

Alun alkaen Forssan kaupunki istutti kirjolohia Loimijokeen. Tammelan kalastusalueen toiminnanjohtaja Hannu Numminen oli apuna. Rahat tulivat kaupungilta, koska Forssa saastutti jokea ja joutui täten käyttämään (maksamaan) istutuksia.

Vuosittain pidettiin kokous, johon osallistui kaupungin edustajana Jyrki Kolismaa, Tammelan kalastusalueesta Hannu Numminen ja Lunttilan jakokunta ja allekirjoittanut Talsoilan jakokunnasta valtakirjalla.

Lunttilan jakokunta vuokrasi joen viime vuoteen saakka. Vuokra oli 0 euroa! Joki haettiin lohipitoisesi vedeksi, jolla keinoin siihen pystyttiin myymään lupia, joilla saatiin taas ostettua lisää kaloja. Sain osan jokea valittamalla vapaaksi kalastukselle.

Nyt Tammelan-Tarpianjoen kalastusalue yrittää saada joen vapaaksi. Tammelan kalastusalue lopetettiin, ja Hannu poistui kuvioista. Kolismaa jäi eläkkeelle, ja nähtävästi sen jälkeen ei kokouksia ole pidetty ja istutusrahat kuulemma käytettiin joen hyväksi.

Nyt ehkä olisi aika käyttää nämä velvoiteistutusta varten olevat rahat kaloihin. Todennäköisesti tehtävä pitäisi antaa jonkun virkamiehen hoidettavaksi, sillä ei tunnu mahdolliselta perustaa jakokunnista kalastuskuntaa, esim. Talsoilan, Haudankorvan ja Vieremän jakokunnista toimivia kalastuskuntia. Onnistuuhan se Jokioisillakin!

Fingerpori

comic