Mielipiteet

Lokalistit ja globalistit vastakkain

Ystäväni Tapio Virtanen on jäänyt eläkkeelle (FL 24.8). Kokemuksesta tiedän, kuinka emeritusikäinen ottaa vastaan tehtäviä, jotka eivät enää yllätä. Vuosikymmenien varrella on oltu mukana monessa ja niitä kokemuksia voi yhdistää uusiin haasteisiin. Tapion kohdalla ne ovat vahvasti paikallisia, hän on ns. lokalisti. Toisin kuin vaikkapa saman lehden kirjoittajat (24.8) Kononen ja Rantanen, jotka parantavat maailmaa globalisteina.

Ero on uskomattoman suuri etenkin tuloksia mitaten. Virtasen kohdalla tulokset ovat konkreettisia ja tausta on vaatinut myös esillä olemista, rohkeutta panna itseä alttiiksi poliittiseen peliin. Se on ollut tuloksellista, olkoonkin että Tapio harmittelee kielitaidon puutetta. Seuraavan sukupolven kohdalla sekin on oltava myös lokalisteilla kunnossa. Maailmanrannan maalaajat ovat kokonaan eri asia. Heille riittää vähempikin. Kuten Kononen ja Rantanen todistavat.

Virtanen ei valinnut vanhempiaan eikä kotikaupunkiaan. Tie valitsi miehen eikä päinvastoin. Pragmaattinen suomalainen on Tapion kaltainen tekijä. Seutukaupunkeja maassa on 55 ja itsekin synnyin seutukaupungin maalaispitäjään Iisalmessa. Se opetti paljon. Nyt nämä ovat ahdingossa ja pienet voivat menestyä vain yhdistämällä voimansa. Meitä kun on yli miljoona seutukaupunkilaista Suomessa. Kaupunkiseutujen päättäjät ovat huolestuneita lokalismista, seutukaupunkien ja näiden maaseudun heräämisestä. Tampereen johtaja Lauru Lyly pahoittelee elinkeinoministerin avausta. Lylyltä olisi voinut odottaa muuta.

Olen valvonut potilasvahinkoa, joka sattui elämänkumppanilleni maakunnan keskuksessa. Se oli viedä hänen henkensä. Potilasvahingot ja lääkevahingot ovat paljon yleisempi kuolinsyy kuin liikenne. Nyt näihin virheisiin on tartuttava. Johanna Häggman on tyypillinen lokalisti hänkin. Maailman parantaminen ei kuulu maalaisliiton alkiolaiseen elämään. ”On jäsenkunnista kiinni mitä Forssan sairaalaan halutaan. Tähtisairaalan sairaalaksi pääseminen ei edellytä Forssan sairaalan toiminnan siirtoa Hykyltä sairaanhoitopiirille”, kirjoitti Johanna (FL 24.8.).

Jaan huolen maakuntakeskus-vetoisen sairaanhoitopiirin päätös- ja määräysvallasta mutta myös potilasvahingoista. Siellä kun kyse on miljardeista ja samalla ihmiskohtaloista. Aiotaanko todellakin romuttaa täältä erikoissairaanhoito? Paikallinen lähihoitaja on paras hoitaja lokalistin maailmassa.

Globaaleja aiheita halailevat, niillä pisteitä keräävät, unohtavat tarkoituksella lokaaliset teot ja niiden luonteen. Globaalisti saa ja kuuluu varmasti ajatella, tiedeyhteisö ei muuta teekään, mutta toiminta on sielläkin paikallista, lokaalia. Perussuomalainen puolue menestyy kiitos tämän maailmankuvan, kansallisen ja lokaalin.

Uusimmat

Fingerpori

comic