Mielipiteet

Ovatko Lopen ja Forssan edut yhteneviä? Kaisa Lepola ei näe jääviysongelmaa valinnassaan Lopen perusturvajohtajaksi

Forssalainen Kaisa Lepola siirrettiin Lopen perusturvajohtajan virkaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssalainen Kaisa Lepola siirrettiin Lopen perusturvajohtajan virkaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

(Julkaistu Forssan Lehden mielipidepalstalla 20.9.2019)

Forssan Lehdessä kerrottiin, että Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola on valittu Lopen perusturvajohtajaksi. Onnittelut Kaisalle, mutta vääjäämättä valinta herättää kysymyksen jääviydestä. Ovatko Lopen ja Forssan edut aina yhteneviä? Aiheuttaako virkanimitys jääviysongelmaa esimerkiksi Forssan seudun erikoissairaanhoidon päätöksenteossa?

”Aiheuttaako virkanimitys jääviysongelmaa esimerkiksi Forssan seudun erikoissairaanhoidon päätöksenteossa?”
FSHKY:n erikoissairaanhoidon siirto KHKS:ään saattaa palvella Lopen kuntaa ja kuntalaisia, mutta onko siirto forssalaisia palveleva. Siirron myötä on vaarassa jo vähentyneiden palveluiden siirtyminen Forssasta keskuspaikkaan eli Hämeenlinnaan. Loppilaisilla ei ole omaa erikoissairaanhoitoa, johon voisi tukeutua. Lopelle Hämeenlinnan tuki on välttämätön, mutta Forssalle ei.

Mitä palveluita ja hoitoja KHKS:n suunnitteilla oleva ja ainakin 320 miljoonaa euroa maksava Assi-sairaala tarjoaa, mitä ei saisi Tampereen yliopistosairaalasta? Voisiko joku kertoa, miksi Forssan kannattaa investoida Assi-sairaalaan kymmeniä miljoonia?

Asian selvittäminen on tärkeä kysymys forssalaisten kannalta.

Kaisa Lepola vastaa:

Kiitos onnitteluista perusturvajohtajan virkanimitykseni johdosta. Taustaksi voin kertoa, että olen tehnyt tätä virkaa viransijaisena marraskuusta 2018 alkaen. Olen myös aiemmin työskennellyt sosiaalijohtajana Jokioisilla ja ollut tuolloin valtuuston puheenjohtajana sekä muissa luottamustoimissa Forssassa. Tällöin mm. päätettiin perustaa hyky ja yhdistää viiden kunnan sosiaalitoimet osaksi kuntayhtymää. Me silloiset sosiaalijohtajat eri kunnissa valmistelimme tuota uudistusta ja valtuustossa tästä päätettäessä istuin esteellisenä sivussa päätöksenteosta.

”Virkanimitys ei aiheuta jääviyttä Forssan asioiden hoitamiseen, saati mahdollisessa erikoissairaanhoidon päätöksenteossa.”
Lopen ja Forssan edut eivät varmastikaan ole kaikissa asioissa yhteneväisiä, eivätkä monetkaan asiat yhteisiä. Lopella virkatyössäni toimin virkavastuulla perusturvaosaston johtajana lakisääteisten sosiaalipalveluiden, talouden ja hallinnon johtajana. Virkanimitys ei aiheuta jääviyttä Forssan asioiden hoitamiseen, saati mahdollisessa erikoissairaanhoidon päätöksenteossa.

KHKS vastaa koko Kanta-Hämeen erikoissairaanhoidosta tälläkin hetkellä, ei siihen ole tulossa kenenkään osalta muutosta. Tällä hetkellä keskustellaan tähtisairaalahankkeeseen liittyen siitä, minne Forssan sairaalassa ”itsenäisesti” tuotettavat erikoissairaanhoidon palvelut organisatorisesti tulevaisuudessa sijoittuvat, jotta ne voidaan turvata laadukkaasti ja laajasti täällä myös jatkossa. Hyvä yhteistyö sairaanhoitopiirin kanssa on tässä välttämätöntä, jotta ihmisten hoitopolut ovat onnistuneita, lääkäreitä voidaan yhteiskäyttää, päällekkäisyydet poistetaan ja kuntien kustannuksia kyetään hillitsemään.

Luottamushenkilöt eivät ole päätoimisia, joten töitä on myös tehtävä. Omaa osaamista ja ammattitaitoa hyödynnetään kukin omilta aloiltamme myös päätöksenteossa, jonne meidät monesti niistä lähtökohdista on äänestetty ja niistä lähtökohdista on oikeus myös mielipiteisiin.

En tiedä, mistä olet saanut käsityksen, että ”olen siirtämässä palvelut Hämeenlinnaan” ja, että se olisi jotenkin Lopen kunnan etujen mukaista. Ihmettelen Aila, että et ole kiinnittänyt katsetta niiden luottamushenkilöiden jääviyksiin, jotka työskentelevät meidän omissa organisaatioissa ja ovat myös luottamushenkilöinä. Meillä on heitäkin joiden omaan tai perhepiirin työnkuvaan päätökset vaikuttavat ja silti vaikutetaan vahvasti ja äänekkäästi. He toki ovat heitä, joiden kanssa olet asioissa samanmielinen, jääviys nostetaan yleensä esiin, jos mielipiteet eroavat.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti