Mielipiteet

Lotat

Lainaukset alkuperäisistä muistiinpanoista: ”12.2.1940. Viime lauantaina kulki 40 konetta yhdessä jonossa. Forssassa oli 48 yhtä aikaa. Eivät meitä pommiottaneet. Joka päivä oli Molotovi liikkeellä.

5.3.1940. Pommittivat ryssät Forssaa, pudottivat 7 pommia klo 8.30 aamulla.”

Kaukolanharjun näkötornilla toimi armeijan ilmavalvonta-asema v. 1939–1944. Valvonnan suorittivat tehtävään koulutetut lotat. Sodan syttyessä he saivat liikekannallepanomääräykset yhdessä rintamallelähtijöiden kanssa. Aikaa ilmoittautumiseen näkötornilla oli kaksi tuntia.

Tehtävään kuului viholliskoneitten tunnistaminen, lentosuuntien määrittely ja viestittäminen tulijoista eteenpäin. Ilmassa oli pommikoneita, hävittäjiä ja tiedustelukoneita matkalla Etelä-Suomen kohteisiin. Koneita laskettiin yli satakin päivässä.

Ilmavalvonta-asemia myös tuhottiin. Nuoria lottia kaatui valvonta-asemilleen niin Jäämeren rannalla kuin idän korpimailla.

Lotat ja kaikki sota-ajan kokeneet naiset ansaitsevat suuren kunnioituksen. Vähättelyyn ei ole varaa. Jos sodassa maa olisi menetetty, eväät puoluepolitikointiin olisivat nyt varsin vähissä. Puolueita kun olisi tasan yksi.

Perinteen vaalija

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti