Mielipiteet

Lounea, piensijoittajat ja asiakkaat

Forssan Lehdessä oli (6.3.) uutinen, jossa käsiteltiin Eino Järvisen ja Finlaysonin Forssan Tehtaitten Sairauskassan omistamien Lounean osakkeiden myyntiä pörssiyhtiö Elisalle. En tässä ota kantaa siihen kenelle ja millä hinnalla nuo osakkeet olisi pitänyt myydä vai olisiko pitänyt myydä lainkaan.

Uutisen viesti lukijoille oli, että Järvinen toimi moraalittomasti kun jutussa kysyttiin ”toimiiko kunnallisneuvos Järvinen moraalisesti oikein myydessään osakkeensa vallankaappausta yrittävälle pörssiyhtiölle…”. Lisäksi artikkelissa Lounean hallintoneuvoston puheenjohtaja Olli Järvi syyttää Finlaysonin sairauskassaa, että se on toiminut ”vastoin Lounean paikallisuuteen nojaavaa strategiaa…”. Samassa uutisessa todettiin vielä ”Paikallisuuden säilyttämisen puolesta on myös perustettu Lounean pienosakasyhdistys, jonka kautta laaja paikallisuuteen uskova omistakunta saa äänensä kuuluviin.”

Kun sairauskassa ja Järvinen ovat myyneet omistamansa osakkeet Elisalle, niin onko tämä nyt sitten uhka, että emme saa Lounais-Hämeeseen kattavaa valokuitua nopeita verkkoyhteyksiä varten tai, että rakentaminen ainakin viivästyy?

Ei, tämä ei ole uhkakuva, vaan uhkakuva on se, että ”paikallinen” Lounea ei vain rakenna ko. valokuituyhteyksiä. Kävin kesällä mielipiteenvaihtoa tämän asian tiimoilta Lounean kanssa mm. tämän lehden palstoilla (1.7., 4.7. ja 6.7.) valokuituyhteyden rakentamisesta Tammelaan kun Elenia kaivoi säävarmaa maakepelia vapaa-ajanasunnollemme. Hykkiläntien varressa yhtiöillä oli yhteinen mainostaulu, jossa Lounea ilmoitti rakentavansa ”huippumodernia valokuituverkkoa alueelle.” Lisäksi Lounean henkilöasiakkuuksista vastaava johtaja Ari Ringborg kehotti (FL 2.11), että ”Kuituverkkoa kannattaa rakentaa esimerkiksi vesijohtoverkostoja rakennettaessa, koska kuiturakentamisessa kaivuu on suurin kuluerä.”

Näin minäkin kuvittelin kun tiedustelin, että voisiko valokuidun vetää samanaikaisesti maakaapeloinnin kanssa. Se ei ollut kannattavaa – Lounean mielestä – ja mielipidekirjoituksissani vetosin myös Lounean pienosakasyhdistykseen – mitään ei ole kuulunut, että se siitä paikallisuudesta ja alueen vetovoiman kasvusta. Paikallisuus, nopeat yhteydet, kattava valokuituverkko ja infran kehittäjä ovat näyttäviä sanoja viestinnässä mutta kaipaisin kyllä lihaa luiden ympärille ja oikeasti niitä tekoja.

Jutussa murehdittin myös sitä, että myivätkö kassa ja Järvinen liian halvalla kun laskelman (FL) mukaan he olisivat saaneet osakkeistaan 1.448 x 670€ + 233 x 750€=1.144.910€ Lounealta. Tuolla summalla oltaisiin valmiit pelaamaan valtapeliä yhtiössä!

Kysymykseni onkin: Kuinka monta kilometriä tuolla summalla saisi valokuitua haja-asutusalueelle?

Seppo Vuorio
Forssa

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti