Mielipiteet

Luonnonsuojelu on toisinaan kyseenalaista.

Eräs metsuri oli palstallaan tekemässä taimikon harvennustöitä kunnes yhtäkkiä syrjäinen metsäautotie alkoi tukkeutua uudehkoista, kalliista nelivetomaastoautoista. Ovien auetessa autoista tuli ulos risupartaisia miehiä maastopuvut päällään, kuin myös kiikarit ja järjestelmäkamerat kauloillaan.

Puskat ja risut vain rapisivat kun tutkijalauma tungeksi paraatipaikalle katsomaan jotakin lintuharvinaisuutta. Moni ylpeili ajaneensa autollaan satoja kilometrejä nähdäkseen tuon lintuparan. Myös lintujen rengastusmäärillä elvisteltiin.

Tuollainen toiminta on aika kaukana luonnonsuojelusta ja luonnon kunnioittamisesta, jos poltetaan fossiilista polttoainetta valtavat määrät ja joskus vielä laitetaan rengas jalkaan elämistä haittaamaan. Eikö yksi ihminen voisi ottaa kuvan ja lähettää sen muillekin? Maailmalla on kyllä kuvia linnuista kuin muistakin luontokappaleista, pilvin pimein.

Susiparkojakin ahdistellaan helikoptereilla pitkät matkat, jotta saadaan ammuttua nukutusnuoli kankkuun ja sen jälkeen panta kaulaan. Valtion piikkiin tehtävä harrastus maksaa noin 10 000 euroa/susi. Mielestäni nuokin rahat voitaisiin käyttää vaikka vanhusten olojen parantamiseen. Osittain tuon pantahäirinnänkin takia sudet hakevat suojaa myös ihmisten nurkista.

Turhanpäiväistä luonnon häirintää on myös mennä asettelemaan kameroita Saimaan norppien tai kalasääskien pesien viereen. Eikö eläimille voitaisi antaa yksityisyyden suoja niin kuin ihmisillekin, vai ovatko urbaanit luonnonsuojelijat sitä mieltä, että luonnon eläimet haluavat some-julkkiksiksi ja ilman rihmankiertämää? Nyt tarvitaan töihin norppa- ja lintukuiskaajiakin jos viranomaiset eivät tee asialle mitään.

Hevoskuiskaajat sentään ovat saaneet hevosilta viestin, että takapään reiän suojaksi on saatava kuraläpät käyttöön, jotta ei herätä paheksuntaa raviratojen suurille totokansoille. Lisäarvona myös työturvallisuus paranee, kun kuraläpät estävät kuravellien lentelemisen raviohjastajien silmille tai suuhun.

Eläinten rääkkäämistä on myös pyydystää ja vapauttaa -kalastaminen, jossa kala irrotetaan sen jälkeen, kun sitä ensin on väsytetty koukku kiduksissa pitkät tovit. Vaihtoehtoisena voisi urheilukalastuksessa märkäuittaa vaikka koivuhalkoa elävän kalan sijasta, kuten painiharjoituksissa heitellään joskus säkkiä nimeltään ”kylmäkalle”. Kalastus ruokatarpeiksi on taas eri asia.

Luontokin kuiskailee omia sanomiaan ja sen sanoman kuulee, kun menee halailemaan Suomen metsän puita, mutta etelän palmupuiden sanoman kieltä puhutaan jopa takaperinkin, mikä tuo lisää vaikeusastetta sanoman ymmärtämiselle!

Uusimmat

Fingerpori

comic