Mielipiteet

Luopumisen vaikeus

Päätoimittaja Mikko Soini kirjoittaa Forssan Lehdessä (9.9.), että minulle tarjottiin isompaa näkyvyyttä kolumnistina. Vaikuttaa oudolta kommentilta. Ensinnäkin, kun minulle kerrottiin, että kolumnien kirjoittaminen loppuu, niin mitään jatkoa ei tarjottu.

Myöhemmin Soini kertoi, että voisin kirjoittaa Hämeen Sanomien yleiselle mielipidesivulle.

Olen pahoillani syntyneestä tilanteesta. Olisin halunnut jatkaa kolumnistina juuri Forssan Lehdessä forssalaisena. Mistään poliittisesta kähminnästä en ole puhunut, kylläkin poliittisesta linjasta. Sanavalinnat ehkä paljastavat jotakin.

Suomen poliittinen ilmapiiri on pahasti tulehtunut. Yhteiskuntarauha alkaa olla kyseenalainen. Sivistynyt poliittinen keskustelu on unohtunut. Poliittiset motiivit pyrkivät esiin kaikkialla. Puhutaan luokkataistelusta, Pohjois-Koreasta, hallituksen kaataneen paperitehtaan jopa urheilun ja politiikan suhde on nostettu (vihdoinkin) esiin. Kärjistyneessä tilanteessa median rooli on ratkaiseva.

En koe olevani poliittinen kirjoittaja, en ole minkään puolueen jäsen. Ihmisoikeudet, oikeudenmukaisuus ja sananvapaus ovat aina uhattuna. Myöskään demokratia ei ilman jatkuvaa huolenpitoa pysy kirkkaana perustana yhteiskunnalliselle toiminnalle.

Luopuminen on elämässä usein vaikeaa. Forssan Lehti on minulle ollut tärkeä aina lapsuudesta asti. Tarjonnut minulle työpaikan toimittajana. Lehti on edustanut joskus paremmin , joskus kyseenalaisesti minulle forssalaista yhteisöllisyyttä. Hivenen liioitellen totean, että Finlaysonin tehtaan sulkeminen romahdutti forssalaisen identiteetin vuosiksi. Forssan Lehden myynti ja siirtyminen puhtaasti mediabusineksen kohteeksi hävitti forssalaisuudesta jotakin omaa, usein kotikutoista ilmettä.

Ennen sanottiin, ettei ole toista Vorssaa. Maailma on muuttunut, globaali markkinatalous sokeuttaa humanismin. Kyllä, toinen Forssa on syntymässä, vanha Forssa elää pian vain muistoissa, kuten Piparkakkutalo, Kartanon kivinavetta tuoksuineen tai Kartanon kadun makasiini.

Muistot luultavasti kultaavat myös poliittiset kamppailut, joita nuoruudessa elimme Alun ja Palloseuran välisissä lätkämatseissa. Tosin emme me nuoret täysin ymmärtäneet vanhempien kiivasta poliittista suunsoittoa. Vähän samalta minusta tuntuu tällä hetkellä. Kiitos lukijoille.

Uusimmat

Fingerpori

comic