Mielipiteet

Luottamus Forssan malliin

Sirkka-Liisa Anttila kirjoittaa asiaa, kun hän sanoo, että Kanta-Hämeen sosiaali- ja terveyden huoltoa pitäisi rakentaa erikoissairaanhoitoa, perusterveydenhuoltoa ja sosiaalihuoltoa yhteenkokoavaksi, toimivaksi kokonaisuudeksi. Sitä on kutsuttu muun muassa Forssan malliksi.

Luottamusta tämän mallin puolustamiseen ei synny, jos on puoltamassa eduskunnassa sote-valinnanvapauslakia, joka pirstoisi kokonaisuuden nykyisestään erilaisten palvelutuotteiden erillisiksi markkinoiksi ja sote-bisneksen heikosti säännellyiksi markkinoiksi. Eikä luottamusta OmaHämeen rakentamiseen ”Forssan malliseksi” lisännyt myöskään yritys luopua mallista yksityistämällä suuri osa Forssan palveluista yhden ison yrityksen monopoliksi.

Mutta siinä kansanedustaja Anttila on oikeassa, että Kanta-Hämeen palvelujen kehittämisessä alkuperäinen Forssan malli tai sen isojen sisarten/veljien maakunnalliset Etelä-Karjalan (Eksote), Pohjois-Karjalan (Siun sote) tai Keski-Pohjanmaan (Soite) mallit ovat hyviä esimerkkejä. Niissä julkinen palvelutuotanto ja sen varassa sosiaali- ja terveydenhuollon eri osien integraatio sekä yksityisten tuottajien pitäminen rengin eikä isännän asemassa ovat edenneet. Palvelut – ei hallinto tai markkinahuuma – ensisijaisena.

Juhani LehtoSosiaali- ja terveyspolitiikan emeritusprofessoriKanta-Hämeen maakuntahallituksen jäsen (vas)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic