Mielipiteet

Luottamus rauhoittaa – On kaikkien etu tehdä Kanta-Hämeen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista lapsi- ja vanhusmyönteiset

Kaikilta ehdokkailta löytyy lapsille ja vanhuksille hyvää tahtoa. Kuva: Ossi Ahola LM
Kaikilta ehdokkailta löytyy lapsille ja vanhuksille hyvää tahtoa. Kuva: Ossi Ahola LM

Rakennetaan hyvinvointialueesta erityisen hyvä maakunnan lapsille ja vanhuksille. Silloin alue toimii meidän kaikkien eduksi ja hyväksi. On kaikkien etu, eikä keneltäkään pois, tehdä Kanta-Hämeen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista lapsi- ja vanhusmyönteiset. Näin luodaan luottamuksen ilmapiiri kaikille ikäpolville. Samalla vahvistetaan suomalaisten keskinäistä yhteenkuuluvuutta ja vähennetään eriarvoisuutta.

Ajattelen, että vanhempien on tiedettävä, että heidän lapsensa saavat neuvolasta lähtien aina tarvitsemansa hoidon ja tuen. Perheellisten ihmisten kuormitus ja stressi voivat vähentyä sitäkin kautta, että heidän ikääntyvät vanhempansa saavat hyvää yksilöllistä palvelua, apua ja tukea kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Luottamus rauhoittaa.

Ikäihmiset eivät aina pysty tekemään ajanvarausta lääkärille tai rokotukseen ilman it-tukea omilta läheisiltä. Uuden aluevaltuuston olisi ryhdikästä linjata heti hyvinvointialueen käynnistyessä, että ratkaisut ajanvaraamisesta lähtien toteutetaan vanhemmille ihmisille diginä vain silloin, kun he itse haluavat käyttää digitaalisia palveluja.

Hyvää tahtoa tarvitaan. Meiltä kaikilta ehdokkailta löytyy lapsille ja vanhuksille hyvää tahtoa. Tahto muuttuu käytännöksi toimeenpanon kautta.

Päätökset sisältävät usein yllättäviäkin vaikutuksia eri väestöryhmiin. Esimerkiksi lapsenoikeusperusteisuuden ymmärrys auttaa muistuttamaan lainsäädännöllisistä velvoitteista, kysymään oikeita kysymyksiä oikeassa kohtaa sekä vaatimaan myös seurantaa perheiden hyvinvoinnin kehityksestä.

Tosiasia on, että lapset eivät pysty lainkaan vaikuttamaan asuinpaikkaansa. Asia sivuutetaan kevyesti niiden toimesta, jotka eivät kannata lähipalveluihin satsaamista.

Lapsen oikeuksien näkökulmasta hyvinvointialueella on lakisääteinen velvollisuus korostaa lähipalveluina tuotettavaa sosiaalihuoltoa ja terveyspalveluja lapsille, nuorille ja perheille. Parasta tässä on, että se on meidän kaikkien etu.

Uusimmat

Fingerpori

comic