Mielipiteet

Luottamustehtävää on vaikea jättää

”Miksi ne vanhat jäärät ovat siellä aina vain?”, kuulee usein kysyttävän. Siihen fiktiiviseen kysymykseen yritän tässä tekstissäni paneutua. Asia on vaikea ja monitahoinen, johon ei varmaan löydy helppoa vastausta.

Ensin tuosta kansan puhekielestä kuulemaani nimitykseen. Jos tietoni on oikea, niin jäärä/jääräpäinen tarkoittaa sisukasta eläintä tai ihmistä, joka tekee aina vain vaikka tietää, että siitä ei ole mitään hyötyä. Vaikka kuinka tekisi, asia ei muutu eikä tule valmiiksi koskaan. Hyvä esimerkki pässin jääräpäisyydestä on, kun kouluikäisenä pidettiin koulureppua käsissä ja annettiin pässin puskea sitä pari kertaa. Sitten vedettiin reppu sivuun ennen kuin pässin sarvet osuivat siihen. Pässi puski aina vain, vaikka ei osumia tullut. Onkohan jääräpää-nimitys saanut tuollaisesta asiasta alkunsa?

Usein kunnalliset lautakunnat, hallitukset ja kunnanvaltuusto ovat paikkoja, joihin valitaan samoja henkilöitä aina uudestaan. Monille käy tuuri ja tie aukeaa kunnanvaltuustoon, jopa Suomen eduskuntaan, jolloin samalla rahahanat aukeavat. Homma on hanskassa, eikä siitä lähdetä kuin kulumalla.

Jos voimia ja kannatusta riittää, niin niissä tehtävissä ollaan eläkeikään asti. Sitten pitää kannatuksen säilymiseksi tehdä kaikenlaisia temppuja ja kyynärpäätaktiikkaa. Välikysymykset ja eriävät mielipiteet tulevat kuvaan mukaan. Lopulta täytyy vähän sanallisesti töniä entisiä kavereita ja muita päättäjiä ja hymyillä äänestäjien suuntaan. Yhdistyksen hallitus ja puheenjohtajakin ovat muuttuneet ihan kummallisiksi, ja sota on valmis. Ei muuta, kuin muuttamaan sääntöjä ja ensimmäiseksi vaihdetaan hallitus ja perustetaan uusi yhdistys.

Usein tämäntyyppisiä asioita ajatellessa tulee mieleen Paavo Väyrynen ja Veikko Vennamo, joiden tie kultatuoliin on ollut kivinen ja mutkikas. Ainakaan se tie, ei ehkä alkuaikoja lukuun ottamatta, ole ainakaan ollut suora ja tasainen. Rahaakin on mennyt enemmän, kuin on tullut. Kultainen kruunu odottaa molempia. Lieneekö Veikko jo saanut sen päähänsä?

Erkki Kaakinen

Uusimmat

Fingerpori

comic