Mielipiteet

Maailmanloppu teki taas paluun – Ilmaisia ämpäreitä maailmanlopun kynnyksellä

Yhdenkään kunnan päätöksenteko ei halvaantunut, vaikka valtuustot istuvat yliajalle Kuva: Tapio Tuomela
Yhdenkään kunnan päätöksenteko ei halvaantunut, vaikka valtuustot istuvat yliajalle Kuva: Tapio Tuomela

Ihmiskunta on pelännyt ja paennut maailmanloppua aina. Vuonna tuhat nykyistä ajanlaskua oltiin valmiita maailmanloppuun, silloisilla tiedoilla se olikin eittämättä edessä. Tilanne oli sama vuonna 2000, siitä huolimatta että viisautta oli käytössä tuhat vuotta enemmän. Täsmälleen samoin on ollut kaikkien aiempien pandemioiden aikana, jos nyt kuitenkin käy niin, ettei maailman loppua vieläkään tulekaan, niin miten jatkamme?

Suomalaista ei tunnetusti liikuta kuin ilmainen ämpäri ja ehkä vähän maailmanloppu, mutta sekin vasta jos viimeisen ilmaisen ämpärin saa naapuri ja itse jää ilman. Miten mahtaa käydä kuntavaaleissa? Perustuslakimme takaa kaikille täysikäisille äänioikeuden, mutta ei velvoita sen käyttämiseen. On tutkitusti todistettu, että äänestysinnokkuus laskee ja nousee koulutustason myötä, joten sanonta herrojen metkut pitänee hyvin paikkansa. Valtakirja, jonka edustajat saavat, on siis juuri niin vajaa kuin äänestysinnokkuus.

Länsimaisessa demokratiassa on ilmennyt muutamia valuvikoja, mutta toisaalta parempaa kilpailevaa järjestelmää ei vielä ole tarjolla, joten jos vain tyydytään korjaamaan olemassa oleva ja tehdään parhaamme. Hyvä esimerkki on nyt ajankohtainen vaalien siirto, joka aiheutti suunnattoman määrän keskustelua ja joidenkin tahojen mielestä oli väärä ratkaisu. Olkoonkin, että THL:n laskelmat menivät todella pahasti yläkanttiin väärin, mutta tässä kohtaa ei kukaan varmaan voi olla eri mieltä siitä, että onneksi meni väärin. Skenaarion toteutuessa olimme Ruotsiakin edelle koronaluvuissa. Yhdenkään kunnan päätöksenteko ei halvaantunut, vaikka valtuustot istuvat yliajalle.

Jälkiviisaus on viisauden helpoin laji ja ennustaminen varmaan se vaikein. Ihan sitäkin taustaa vasten nythän tulevan äänestäjän on entistä helpompi suorittaa jälkiviisautta, kun takana on parin kuukauden jatkoaika. Urheilussakin hienoimmat sankariteot syntyvät vasta jatkoajalla. Käytetään siis viisaasti ja harkiten oikeuttamme vaikuttaa yhteisiin asioihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic