Mielipiteet

Maakunta - olemmeko me?

Juha Hiltunen Riihimäeltä kirjoitti 8.8. HäSa ssa hyvää pohdintaa sotetilanteestamme. Kansallisesti sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus venyy ja venyy. Laitetaanpa toimeen täällä vaalikaudella päätettyä uudistusta tai päätetään siitä vasta seuraavan eduskunnan voimin, konkreettista työtä ja toimenpiteitä tarvitaan.

Kanta-Hämeessä aloitettiin sotevalmistelu jo kauan ennen kansallisen tason tohinaa. Omatoimisesti startattiin THL:n tuella selvitystyö maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tilanteesta ja tarpeesta, ja tätä työtä vietiin hyvässä yhteisymmärryksessä kaikkien maakunnan kuntien kesken eteenpäin.

Mentiinpä niin pitkälle, että joulukuussa 2015 kaikkien kuntien ylin johto sopi että kävipä mitä hyvänsä lainvalmistelussa, yhteinen kuntayhtymä tai vastaava rakennetaan. Tätä ei valitettavasti viety kuntiin käsiteltäväksi, vaan lupaus jäi ilmaan, ja kuten tiedetään – kun asiat pitkittyvät, ne mutkistuvat.

 

Meitä hämäläisiä on maakunnan alueella noin 170 000. Vähemmän kuin Tampereella, mutta kaksi ja puoli kertaa niin paljon kuin Kainuussa. Kanta-Hämeen paras puoli, ja toisaalta kaksiteräinen miekka on sen sijainti. Sijaitsemme kolmen yliopistosairaalan keskellä, koko Suomen kasvun liepeillä, sydänmailla. Väki viihtyy, ikääntyy ja jonkun tutkimuksen mukaan on Suomen onnellisinta.

Samalla kuitenkin hyvinvoinnin monet osatekijät huolestuttavat, emme liiku tarpeeksi tai kouluttaudu sitä määrää kuin valtakunnassa keskimäärin ja rikollisuutta esiintyy liikaa. Lapsia syntyy vähänlaisesti. Isot ikäluokat ikääntyy ja laadukkaiden palveluiden tarve kasvaa. Lastensuojelu, kotoutuminen ja ikäihmisten hyvä arki ovat kaikkien kuntien haasteina.

Hyvinvoinnin ja eriarvoistumisen välinen kuilu kasvaa. Jättisuuren hallinnollisen uudistuksen lisäksi tarvitaan painopisteen siirtymistä aidosti edistävään ja ehkäisevään toimintaan. Sotea ja kestävyysvajetta ei ratkaista leikkauspöydillä vaan jokapäiväisen arjen kehittämisellä. Toimivat neuvolat, terveyskeskukset, kotihoito ja turvallinen palveluasuminen tulee löytyä läheltä ja toimia. Vaativat toimenpiteet ja vaikeiden sairauksien hoito pitää keskittää sinne, missä on paras osaaminen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio ihmisten hoitopoluissa on avain ihmisten pärjäämiseen ja kotona asumiseen mahdollisimman pitkään, tai silloin kun palveluita tarvitaan paljon.

Maakunnan omaa OmaHäme valmistelua on tehty pitkään ja hartaasti, sitoutuneesti. Sadat soteammattilaiset ovat laskeneet kustannuksia, palveluissa olevia ja palveluita tulevaisuudessa tarvitsevia. Nämä ammattilaiset ovat käyttäneet lukuisia työtunteja, jotta maakunnassamme löydetään malli yhteisille työtavoille, otetaan oppia parhaista valinnoista, sekä luodaan ihan uusia käytäntöjä. Uutta Kantasairaalaa rakennetaan yhdessä, kumppanuuden hengessä, todelliseen tarpeeseen. Nykyaikaiset tilat, teknologian uudistaminen ja tehokkaammat neliöt tuovat säästöjä, sekä viihtyisyyttä.

Yhteistyön tiivistäminen on järkevää. Linjaukset kolminapaisesta, mutta yhtenäisestä maakunnasta on syytä pitää voimassa, ja jatkaa kuntien kanssa yhteistä valmistelua, omista tarpeistamme lähtien. Kävipä sitten sotelle niin tai näin, Hämeen on syytä tarttua itse toimeen, olla edistyksellisiä ja tehdä myös maakunnasta maan paras – myös sotepalveluiden osalta. Muutenhan ollaan sitä jo.

Kaisa Lepola

kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Forssa

Sari Rautio

kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Hämeenlinna

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti