Mielipiteet

Maalämmön asennus kerrostaloon – Ehtineekö eläkkeellä nauttia säästöistä?

Kuvassa kerrostalon maalämpökaivo. Kuva: Seppo Pessinen
Kuvassa kerrostalon maalämpökaivo. Kuva: Seppo Pessinen

Kerrostalon maalämpö- ja lämmöntalteenottojärjestelmä on arvokas investointi, joka lähtee 100 000 eurosta ylöspäin. Jotta järjestelmä toimisi parhaalla mahdollisella tavalla ja sillä saavutettaisiin suurimmat säästöt, sitä kannattaa ohjata automaatiojärjestelmän avulla. Kun käytössä on talousautomaatio, maalämpöjärjestelmä voidaan ottaa etävalvontaan ja ohjaukseen. Kun omakotitalon järjestelmä maksanee 12 000 – 25 000 euroa, niin järjestelmä maksaisi itsensä takaisin 7–10 vuoden aikana, ja vastaavasti kerrostalon hoitovastike alenisi noin kuudellakymmenellä senttiä neliöltä riippuen käyttöasteesta.

Forssan Kartanonkadulle asennettiin kerrostaloon taannoin maalämmön talteenottojärjestelmä. Olisi mielenkiintoista tietää, miten se on toiminut ja mikä on se aikajana, jolloin se maksaa itsensä takaisin. Myös vuosihuoltokustannukset, joka on välttämätön tarkistus, pumpun toiminta, suodattimet, kylmäainepiirien toiminta ym.

Helsingissä asennettiin maalämpö vuonna 1978 rakennettuun taloon, jossa oli 26 asuntoa. Näiden lämmityskulut kaukolämmössä olivat noin 23 000 euroa vuodessa ja maalämpöön siirryttäessä säästöä tuli 60 % ostoenergiasta, yhdistettynä poistoilman talteenottoon.

Maalämmön kannattavuuteen eli hyötysuhteeseen vaikuttaa se, miten lämmintä vettä talon lämmityskiertoon tarvitaan. Vanhaan patteriverkostoon tarvitaan lämpimämpää vettä kuin esimerkiksi lattialämmitykseen. Tyypillisesti maalämpöpumput pystyvät tuottamaan lämmitysverkostoon 55–60-asteista vettä, joka ei kovemmalla pakkasilla välttämättä riitä. Toki on lämpöpumppuja, jotka mahdollistavat kylmäaineen ja tekniikan avulla 75 asteen lämmityksen, tuottamisen hinta on varmaankin sitten jo toinen asia.

Jos ajatellaan, että päädytään hankkimaan maalämpöjärjestelmä, ehtineekö eläkkeellä olevat nauttimaan kyseistä säästöistä… Tietysti asunnon arvo nousee, mutta muuttoliike näyttää olevan toiseen suuntaan eli poispäin. Tosin joku paluumuuttaja saattaisi ostaa asunnon, kun halvalla saa. ( Niin, saattaa olla, että monitoimikeskus nostaa imitsiä, onhan autiossa kylässä suuri monumentti )

Uusimmat

Fingerpori

comic