Mielipiteet

Maalarin työtä ei opi vain papereista

Ammatillisen koulutuksen reformi on ollut voimassa vuoden verran. Kerrankin eduskunta on laatinut kannatettavan lain. Jo muinoin maalarin työ opittiin tekemällä.

Entisajan maalarit olivat herroja ja taiteilijoita. Asuna puhtaan valkoiset tahrattomat haalarit, valkoinen paita ja tietysti kaulassa mirri. Se jos mikä aiheutti kunnioitusta ammattia kohtaan. Heiltä onnistui sen aikaisilla välineillä mm. restaurointimaalaus. Maaleina oli käytössä mm. kalkkimaali, keittomaali, pellavansiemenöljymaali ja tietysti puna- ja keltamulta. Nuo aineet todellakin kestivät isältä pojalle ja jopa pojan pojalle paremmin kuin joku Pika-Tuho. Lattiamaalina käytettiin punaruskeaa Permoa niin vanhojen tupien kuin satojen kirkkojen lattioissa.

He ja heidän asiakkaansa olivat enemmän kuin tyytyväisiä tuloksiin. Pinkopahvi oli ehkä käytetyin seinämateriaali. Pinkopahvi päällystettiin kukikkailla tapeteilla ja seinä nautti. Kun on tultu nykyaikaan, museovirasto kieltää vanhojen tapettien pois repimisen. Silloin hävitetään pala koko Suomen historiaa. Tasoitteeksi vanhan ja uuden tapetin väliin ohjataan asentamaan tuo vanha kunnon pinkopahvi.

Tie ammattimaalariksi on kuitenkin pitkä, mutta kannattava. Maalareilta löytyy aina töitä. Ensin muutama vuosi harjoittelua. Sen jälkeen pintakäsittelyn perustutkinto. Sen suoritettuasi olet pian valmis suorittamaan pintakäsittelyn ammattitutkinnon. Siitä ei enää ole pitkä hyppäys maalarimestarin erikoistutkintoon. Maalarimestaritutkinto suoritetaan Kuopiossa.

Älä kuitenkaan luule olevasi valmis, vaan jatka osaamillasi taidoilla. Jossakin siintää vielä pintakäsittelyteknikon ura. Silloin sinua voidaan kutsua myös pintakäsittelyinsinööriksi. Pintakäsittelyteknikon tutkinto suoritetaan Vantaalla Metropolian ammattikorkeakoulussa.

Kuten sunnuntain 17.2. Forssan Lehden kuvasta ja jutusta saattoi huomata, niin tytöt ovat vallanneet maalausalan. Hyvä näin. Tytöt ovat säntillisiä ja tarkkoja. Jopa ehkä parempia kaidemaalareita kuin taidemaalareita. Sitä paitsi kaidemaalari ansaitsee enemmän, luulisin.

Pintakäsittelyalan ammattilaisena sinulla on mahdollisuus päästä vaikka kunnanjohtajaksi. Näin kävi jokioislaiselle Riikka Riihimäelle, joka juuri valittiin Ypäjän kunnanjohtajaksi. Hän toimi aiemmin koulutusyhtymä Tavastian mm. pintakäsittelyn koulutuspäällikkönä.

Lukemaan oppii lukemalla, työtä tekemään työtä tekemällä.

Keijo Wäärimaalarimestari

Uusimmat

Fingerpori

comic