Mielipiteet

Maamme rikkaudet

Vuosikausia olen ihmetellyt sitä, miksi Suomi ja Suomen poliitikot voivat sallia sen, että ulkomaalaiset kaivosyhtiöt saavat ryövätä laillisesti Suomea heidän vähääkään puuttumatta asiaan. Muualle matkaava kulta ja sen omalle maallemme tuoma rikkaus näyttää heille olevan sivuseikka. Suuremman painoarvon tuntuu saavan se, että työpaikkoja niillä saadaan ja näin kansa pidetään tyytyväisenä.

Vaikka Suomi on rikkauksien nostamisen osalta tavallaan vielä kehitysmaa, se ei saa olla esteenä rikkauksien pois karkaamiselle, sillä sen osaamisen vielä saavutamme.

Norja on mallimaan rikkauksiensa säilyttämisessä, se ei avaa uusia öljyesiintymiä, vaan säästää ne tuleville sukupolvilleen. Kaivoslakimme ei saa mahdollistaa ulkomaalaisten valtauksia ja kaivauksia.

Kittilässä sijaitsee Euroopan suurin kultakaivos ja sen omistaja on kanadalainen Agnico Eagle. Huittisissa ja Orivedellä kultaa nostetaan maan alta australialaisen Dragon Miningin voimin. Ruotsalainen kaivoyhtiö Endomines ottaa talteen kultaa Suomen maaperästä Ilomantsissa. Myös toinen ruotsalainen Boliden louhii tätä arvometallia kahdessa Suomeen perustamassaan kaivoksessa.

Viime vuoden aikana nämä ulkomaiset yhtiöt kaivoivat kultaa Suomen maaperästä noin kymmenen tonnia, jonka markkina arvo oli hyvinkin 340 miljoonaa euroa. Pitäisikö meidän suomalaisten iloita ja olla ylpeitä siitä, että maamme aarteet kelpaavat näille ulkomaisille yhtiöille? Vai tuntuuko siltä, että nämä nykyajan valtaajat ryöväävät nyt maatamme ja me itse toivotamme ne tervetulleeksi?

Uusimmat

Fingerpori

comic