Mielipiteet

Maaseutu on Suomen elinehto

Tammelan Miäs (Forssan Lehti 1.2.) kirjoittaa pelkkää asiaa. Maamme mielletään liian usein sekä edustajiensa että pääkaupunkiseudulle keskittyneen valtakunnallisen median toimesta käsittävän vain Kehä III:n sisäpuolisen alueen. Lisätään tähän suurimmat kasvukeskukset Turku, Tampere ja varauksin Oulun seutu, niin siinäpä se Suomi monen mielestä on. Kun painopiste julkisessa keskustelussa on kaupunkikeskeinen, ohjaa se myös päätöksentekoa näiden ehdoilla. Näin ei saa, eikä tarvitse olla.

Maataloustuotannon ja kotimaisen elintarviketeollisuuden edellytysten turvaaminen on erittäin tärkeää koko Suomen kehittämisen ja elinvoiman kannalta. Luulisi, ettei tästä pitäisi edes puhua, onhan pääministeripuolue ollut koko kuluneen vaalikauden se, jonka perusajatus kai on juurikin tämä. Taitaa vain olla niin, että cityliberaalit ajatukset ja hallituskumppani ovat jyränneet nuo perinteiset arvot.

Olen itsekin pohtinut tuota tilakokojen kasvua huoltovarmuuden näkökulmasta. Kun yksi iso yksikkö syystä tai toisesta putoaa tuotannosta pois, voi sen korvaaminen olla pitkäkestoista ja vaikeaa. Vaikka tilakoot ovatkin kasvaneet, on maassamme edelleen noin 50 000 maatilaa, joista yli 80 prosenttia on perhetiloja. Omistuspohjan soisi tällaisena myös pysyvän ja sitä valtiovalta voi toimillaan ohjata.

Myös liikkuminen ruuhka-Suomen ulkopuolella on hieman toisenlaista kuin isoissa kaupungeissa. Julkista liikennettä saa odottaa pakkasessa aivan turhaan – oma auto on liikkumisen elinehto. Siksi onkin turhauttavaa kuunnella etenkin kaupunkilaisen vihervasemmiston ajatuksia autoilun kulujen lisäämisestä ja polttomoottorien korvaamisesta sähköautoilla jopa kymmenessä vuodessa. Helsingissä aurataan pyöräteitä ja sulatetaan niitä kemikaalein, vaikka käyttö on vähäistä. Ei taida sähkötraktori olla kuitenkaan lunta poistamassa ja kuten Tammelan miäskin toteaa on kaupunkien lämmitys pitkälti fossiilisten, saastuttavien vaihtoehtojen varassa.

On totta, että äänestäjän oikeusturva on vaalien välillä koetuksella, kun ei äänestetty ehdokas voikaan tarpeellisia muutoksia viedä läpi. Siltikin ja juuri siksi on mahdollisimman monen äänestettävä ehdokasta, jonka ajatusmaailma on lähimpänä omia arvoja ja tavoitteita. Ja kahville saa ja kannattaa tulla, samalla pääsemme vaihtamaan lisää ajatuksia maailman menosta.

Pia KuparinenPerussuomalaiset, eduskuntavaaliehdokas

Uusimmat

Fingerpori

comic