Mielipiteet

Maatalouden alasajo

Monet pääkaupunkiseudun ihmiset ja vihreät ovat esittäneet, että lopetetaan maataloustuet, koska maatalouden harjoittaminen on Suomessa niin kallista. Se merkitsisi automaattisesti maatalouden loppumista Suomessa. He ovat valmiita ostamaan kaiken ruoan ulkomailta (jossa myös maataloutta tuetaan).

Todellisuudessa Suomen tuottajahinnat ovat keskimäärin alhaisemmat, kuin suurimmassa osassa EU-maita, mutta kaupassa ruoka on kalliimpaa. Miksi? Siksi, että kaikki muut kulut vain kasvavat ja kaupalla menee niin hyvin, että ne voivat vain halpuuttaa.

Esimerkiksi maidon tuottajahinta on jo nyt niin surkea, että maitotilat vähenevät huimaa vauhtia ja tällä menolla 20:ssä vuodessa täällä juodaan Venäjältä tuotua maitoa. Valitettavasti kuluttajalta unohtuu myös, että täällä on tuotanto monista syistä ekologisinta koko maailmassa.

Miten käy, jos jokin katastrofi tapahtuu? Jos Islannissa tapahtuu suuri tulivuorenpurkaus, ja tuhkapilvi jää Euroopan ylle ja se heikentää satoja koko Euroopassa. Tai jos nyt joku saa päähänsä aloittaa sodan, tai räjäyttää muutaman atomipommin ilmakehässä, niin koko maailmassa loppuu ruoka aika äkkiä. Nämä voivat tapahtua milloin vain. Myös ilmaston muutos ja väestöräjähdys tuovat suuria uhkia ruoan tuotannolle. Mistä saadaan ruoka Suomeen kriisiaikana?

Sopiva kriisi maailmalla saa aikaan sen, että ei riitä polttoainetta, ei lannoitteita, ei koneita eikä varaosia ja satotasot putoavat rajusti ja ruokapula, jopa nälänhätä uhkaa. Näin kävi viime sodan aikana ja näin voi käydä nytkin. Ehkä citykuplassa elävät luulevat selviävänsä edelleen nauttimalla caffe lattea croisantin kera Bulevardin kahvisalongissa.

Ovatko he myös miettineet, mistä saadaan ulkomaanvaluutta, jolla tuonti maksetaan? Mistä saadaan työtä koko ruokaketjun työntekijöille? Ovatko he valmiit syömään geenimanipuloitua tai 10–20 kertaa enemmän kemikaaleja sisältävää halparuokaa? Onko ekologista kuskata ruoka toiselta puolelta maapalloa?

Jos maatalous ajetaan alas, ei se enää nouse vuosikymmeniin jos koskaan. Pellot rappeutuvat, koneet häviävät, ammattitaito häviää, kuivurit ym. rakennukset rapistuvat. Eikä kukaan pysty niitä nykyisellä hintatasolla hankkimaan.

Huvittava oli Jörn Donnerin valitus, että maajusseilla on liian hienot traktorit. Kun nykyisin pitää olla vähintään 200–300 hehtaaria peltoa, että homma kannattaa, eikä se oikein onnistu millään piikkilangankiristäjällä. Yleensä tilalla on vain yksi työntekijä, isäntä itse. Pakko olla tehokas. Maataloustraktorien käyttöaika on Suomessa 50 vuotta ja hinta huikea. Eikä aja taksikuskikaan vanhalla Nissanilla, vaan Mersulla, eikä rekkamies paketti-Fiatilla, vaan 8-akselisella täysperävaunulla, eivätkä silti ole rikkaita miehiä.

Maajussin jälkeläinen


Uusimmat

Fingerpori

comic