Mielipiteet

Mahdoton tehtävä – Italian velkojen hoitoja ollaan sysäämässä Suomenkin niskoille EU:n elvytyspaketin kautta

Suomen sotakorvauksiin kuului mm. 589 höyryveturia. Kuva: Esko Tuovinen
Suomen sotakorvauksiin kuului mm. 589 höyryveturia. Kuva: Esko Tuovinen

Toinen maailmansota koetteli maatamme ankarasti ja sodan jälkeen jouduimme maksamaan vielä isot sotakorvaukset. Teollisuutta oli pakko kehittää äärimmilleen ja metsissä uurasti suuri joukko miehiä sekä suomenhevosia.

Vuoden 1944 torjuntataisteluissa estettiin maan miehitys ja sotakorvaukset maksettiin ainoana maana maailmassa. Moni miehitetty Itä-Euroopan maa koki toisenlaisen kohtalon. Voittajamaa siirsi Bulgariasta, Romaniasta ja Unkarista tehtaita ja työvoimaa Neuvostoliittoon vaatien vielä samansuuruisia sotakorvauksia kuin Suomelta. Korvaukset olivat mahdottomia toteuttaa ja maat ajautuivat Neuvostoliiton alusmaiksi ja riiston kohteiksi.

Kirjallisuudesta voimme lukea, että määrätyt sotakorvaukset olivat mittavia, kuten 589 höyryveturia ja 535 erikokoista alusta, joista olisi muodostunut yli 30 km pitkä laivajono. Erilaisia sotakorvaustuotteita kuljettamaan tarvittiin 345 000 junavaunua.

Suomessa jouduttiin herättämään henkiin puulaivojen rakennustapa Neuvostoliiton vaatiessa valtamerikäyttöön tarkoitettuja 50 m pitkiä ja 300 tonnia painavia suuria puulaivoja. Näitä kolmimastoisia kuunareita oli valmistettava 90 kappaletta ja ne kulkivat sekä purjein että moottorilla. Moottorit valmistettiin lisenssillä Valmetin Linnavuoren tehtaalla. Järeän puutavaran puute korvattiin keksimällä liimapuu. Tekniikasta kehittyi myöhemmin rakentamiseen käytetty liimapalkkituotanto.

Vuotta 1952 on kutsuttu ensimmäiseksi sodan jälkeiseksi itsenäisyyden vuodeksi. Neuvostoliiton valvontakomissio poistui maasta vasta kun viimeinen sotakorvausjuna oli ylittänyt rajan. Sotien ja sotakorvausten köyhdyttämä maa pystyi samana vuonna järjestämään vielä Helsingin olympialaiset!

Suomella on maine maana, joka hoitaa aina velkansa. Italia kuuluu G-7-maihin, eli seitsemän maailman johtavan teollisuusmaan ryhmään. Italian velkojen hoitoja ollaan sysäämässä Suomenkin niskoille EU:n ’elvytyspaketin’ kautta, joka tuskin jää viimeiseksi.

Historia toistaa itseään, jos edessä on Suomelle uusi mahdoton tehtävä.

Uusimmat

Fingerpori

comic