Mielipiteet

Maijan kesäpäivä Loimijoella

Forssan Lehdessä (3.7.) oli nimimerkki Maija kirjoittanut aiheesta, joka on hyvin mielenkiintoinen. Se koskee Forssan halki virtaavaa Loimijokea.

Olen itsekin sitä pitkin ajellut moottoriveneellä ja ihastellut kaupungin kauneinta puolta, joka joen suunnasta ja rantoja katseltaessa avautuu.

Muistan joskus kuulleeni tuttavani, kaupunkisuunnittelijana tunnetun insinööri Pentti Muroleen kertoneen Forssan rakentamista suunniteltaessa ehdottaneensa Loimijoen esilletuomista kaupunki-ilmeen kauneuden korostamiseksi. Itsekin näin Forssan uudella tavalla hyvin kauniina Turun Aurajoen tyylisiä rantanäkymiä ajellessani ja ihastellessani.

Kirjoittaja tuo esiin minunkin tänä kesänä usein miettimääni venematkan mahdollisuutta Kuivajärvelle Forssasta ja takaisin. Saaren kansanpuisto ja siellä sijaitseva arvokas Pirtti ravintoloineen olisi hieno retkikohde Forssasta Loimijokea pitkin Pyhäjärven yli Saaren salmen kautta ajavalle alukselle.

Tällaisista venereiteistä löytyy useita esimerkkejä jo muualta Suomesta. Tähän tarkoitukseen olisi oikeastaan saatava siipiratasalus, koska vedet ovat näissä kahdessa järvessä melko matalia.

Täällä oli ennen sotia useitakin höyryvoimalla kulkevia aluksia. Kaukolan kylän edustalla oli vielä pitkään normaali pieni höyrylaiva pieneen saareen telakoituna. Olen siinä yhden yönkin viettänyt. Kysymyksessä oli melko syvällä uiva rautalaiva.

Siipiratasalus olisi sopivampi näille vesille. Se herättäisi myös yleisön kiinnostusta ja toisi varmaan retkeilijöitä muualtakin Suomesta. Olisi hienoa katsella Loimijoella ajeltaessa Forssan kauniita jokirantanäkymiä ja kauempana nähdä Saaren salmen hienot maisemat ja nauttia maukas ateria Saaren Pirtin terassilla.

Näiden suunnitelmien toteuttamiseksi ja aluksen hankkimiseksi ja ylläpitämiseksi tarvittaisiin tietenkin kaupungilta taloudellista tukea. Se kuitenkin kannattaisi. Sillä saataisi Forssalle tarvittavaa hymyilevää imagoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic