Mielipiteet

Makasiinin tilalle uusi Säästöpankki

Purettu säästöpankkirakennus eli Piparkakkutalo loistonsa päivinä.
Purettu säästöpankkirakennus eli Piparkakkutalo loistonsa päivinä.

Olen kaiholla muistellut sitä komeaa Säästöpankin “Piparkakkutaloa”, jonka kauneutta moni muistelee ja toivoo sen palauttamista. Otin kymmenen vuotta sitten kirjaa tehdessäni selkoa syistä, miksi Forssan kaunein talo piti purkaa ja tehdä uusi rakennus melkein samoille nurkille.

Nyt näyttää siltä, että kiista vanhan pumpulimakasiinin säilyttämisestä ja kaipuu vanhasta piparkakkutalosta ovat nousemassa aikamme suurimmaksi kiistelyn ja keskustelun kohteeksi. Siksi teen entisenä luottamusmiehenä uuden ehdotuksen: – Puretaan pumpulimakasiinista vain puolet ja rakennetaan paikalle uusi entisen kaltainen säästöpankkirakennus. Ulkokuori samoilla piirustuksilla, kuin oli kaunis entinen Säästöpankki.

Puolet makasiinista säästetään ja tehdään siitä uuden Piparkakkuasuintalon piharakennus autopaikkoineen.

Tunsin hyvin aikoinaan Forssassa vaikuttaneen rakennusmestari Antero Aaltosen. Hän toimi kaupungin puolesta valvojana monien julkisten rakennusten työmailla. Aaltosella oli myös oma rakennusliike. Hän kertoi minulle, kun kysyin miksi piparkakkutalo purettiin: – Talon purkamisen syynä oli sen huonokuntoisuus. Se oli rakennettu saven päälle, huonolle perustalle, joka pakkastalvina routi voimakkaasti. Tämä liikkuminen aiheutti seiniin halkeamia ja ovet eivät toimineet kunnolla. Lämpöeristeet olivat seinissä, lattiassa ja välikatossa riittämättömät. Ikkunat olivat kaksinkertaiset lahot ja hatarat. Talossa oli puulämmitys ja koko lämmitysjärjestelmä olisi pitänyt uusia.

Aaltosen mukaan oli paljon syitä, jotka johtivat talon purkamiseen. Täydellinen remontti olisi maksanut ainakin saman verran, tai enemmän, kuin uuden samanlaisen rakentaminen.

Tämä keskustelu käytiin noin pari vuosikymmentä sitten, kun itsekin olin rakennuksen säilyttämisen kannalla.

Antero Aaltonen on nukkunut pois keskuudestamme.

Tämä lyhennelmä löytyy kirjoittamastani kirjasta Forssa ja Finlayson, sivuilta 137–138.

Uusimmat

Fingerpori

comic