Mielipiteet

Mäkilammen puutarhan mökkiläinen

Siirtolapuutarha henkii kiirettömyyttä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssassa siirtolapuutarha on, ja sellainen haluttaisiin myös Somerolle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan siirtolapuutarha, siinä heti Mäkilammen kupeessa on upea miljöö.

Vanhat mökit henkivät vuosikymmenistä rauhaa ja kiireettömyyttä. Ainoat äänet, joita kuulee, ovat lukuisten lintujen.

Siellä jos missä mieli ja sielu lepää.

Mökkien suuruus on n. 20-30 m2 ja lisäksi voi olla saunarakennus ja pieni varasto. Mäkilammella on lisäksi ryhmäpuutarhan oma uimaranta.

Tonttiakin on ja kukkia kastelutarpeiksi. Kun se kesät vihdosta viimein tuli niin jopa pukkasi esiin mm. tulikeltamoa, juhannusruusua, kuuliljaa, ja tietysti punaista pionia.

Raparperiakin näkyi olevan ja syreeniä ja vuosikymmeniä vanha omenapuu. Malmnäsiltä saadut perunatkin saatiin maahan.

Olihan siinä remonttia. Kaikki seinät oli maalattu eri väreillä. Oli keltaista, punaista, vihreä ym. Oikea väripirun unelma.

Ongelmana on vain siirtolapuutarhalle ja Mäkilammelle vievä Nokantie. Siinä legot hakkaavat kitalakeen ja pölykapselit lentelevät. Pöly lentää kuin Saharassa .Tie ei ole kaupungin hoitovastuulla vaan se on yksityistie. Kaupunki tosin suolasi sen ja ajoi mursketta, mutta se oli hetken onni.

Tuli mieleen vanhat hyvät ajat. Mikseikö voitaisi käyttää vieläkin varastolla olevia ns. tiekarhuja. Ongelmaksi tosin saattaisi muodostua, että joku yhdistys nekin maksaa ja ne muut yli 100 yksityistietä olisivat kärppänä vaatimassa.

Nimesimme mökin Datsaksi. Venäjällä kun mökit ovat samantapaisia.

Vuosia sitten sain kunnian vierailla venäläisellä datsalla. Moskovasta parisataa kilometriä autolla ja pikkukylästä n. 5 kilometriä paahtavassa helteessä patikoiden.

Mökit olivat lähes kaikki mansardikattoisia ja pieniä. Tontit olivat suuria, puolisen hehtaaria. Pihoilla kasvoi kaiken maailman vihanneksia perunoista alkaen. Kasvattivat talven ruokavarastoja. Pihalla oli luonnon nurmikko ja pensaita sikin sokin. Sauna tietysti oli ja saunan vieressä pieni rutalammikko.

Sisustusta ei pystynyt näkemään koska mökki oli säkkipimeä. Sähköä ei ollut, eikä yksi pieni räppänä auttanut. Onneksi yksi kynttilä löytyi.

Saslik ja votka maistuivat, mutta venäjä ei taipunut edes niiden avulla.

Kyllä Mäkilammen siirtolapuutarha on parempi kuin mitkään venäläiset datsat. Paitsi Putinin.

Fingerpori

comic