Mielipiteet

Maraton

Maraton on pitkä juoksumatka., 42 195 m. Tarun mukaan ensimmäisen maratonin juoksi kreikkalainen sotilas Marathonin sotakentältä Ateenaan. Tuotuaan viestin saavutetusta voitosta hän kaatui uupuneena kuolleena maahan.

Olympia on muinaiskreikkalainen asuin- ja juhlapaikka- Pyhän alueen ulkopuolella sijaitsivat stadion, urheilukenttä ja hippodromi nelivaljakkojen kilpa-ajoa varten. Olympia paljastettiin kaivauksissa 1800-luvulla ja on merkittävä museo tänä päivänä.

Olympiakisoja järjestettiin joka neljäs vuosi satojen vuosien ajan. Kisat kestivät kolme päivää, sodatkin keskeytettiin, jotta urheilijat ja katsojat pääsivät turvallisesti perille.

Ensimmäiset nykyaikaiset olympialaiset järjestettiin v. 1896 Kreikassa, kun olympia-aate päätettiin herättää eloon. Maraton juostiin näissä kisoissa kilpailuna. Suomi menestyi hyvin ensimmäisen kerran v. 1912 olympialaisissa Tukholmassa. Suomalaiset kilpailivat omana joukkueenaan, mutta Venäjän keisarikunnan musta kotka rinnassaan. Hannes Kolehmainen voitti 5000 m ja 10 000 m juoksut. Maratonin voittajaan hänet seppelöitiin v. 1920. Albin Stenroos oli paras seuraavissa kisoissa Pariisissa.

Yhdeksänkertaisena olympiavoittajana Paavo Nurmi saapui Los Angelesiin v. 1932 suursuosikkina maratonille. Kisojen alla Nurmi julistettiin kuitenkin ammattilaiseksi ja loistava ura oli ohi.

Puusepän poikana vaatimattomista oloista lähtenyt Nurmi joutui työntämään raskaita kuormia ylämäkeen Turun rautatieasemalle. Kuntopohja luotiin jo silloin. Flying Finn, lentävä suomalainen, juoksi parhaimmillaan vain kelloa vastaan. Amerikan kiertueellaan hän juoksi 55 kilpailua häviten vain kahdesti. Katsomot olivat täynnä. Ruskeita kirjekuoria varmasti vaihdettiinkin, menestyihän Nurmi kilpauransa jälkeen liikemiehenä.

Helsingin olympiakisoissa v. 1952 Tsekkoslovakian Emil Zatopek, ”Satupekka”, oli voittamaton. Hän voitti 5000 m, 10 000 m ja maratonin samoissa kisoissa. Perheen menestyksen täydensi Dana-vaimon voitto naisten keihäänheitossa.

Ensimmäinen afrikkalainen suurjuoksija olympialaisissa oli Etiopian Abebe Bikila, oka voitti maratonin v. 1960 Roomassa ja v. 1964 Tokiossa.

Suomalaisten menestys kestävyysjuoksussa on hiipunut. Veikko Karvonen voitti arvostetun Bostonin maratonin 50-luvulla. Lasse Viren, nelinkertainen olympiavoittaja yritti maratonin valloitusta Moskovassa v. 1980. Tuloksena oli kunnioitettava viides sija. Naiset, joiden maksimimatka olympialaisissa oli ensin 800 m, juoksevat nyt maratonin tasavertaisina miesten kanssa. Kärkiryhmässä on edelleen Anne-Mari Sandell, maastojuoksun nuorten maailmanmestari.

Nykyaikana olympialaiset saavat väistyä sotien tieltä. Helsingin olympiakisat siirrettiin v:sta 1940 ja Tokion v:sta 1944. Nyt Tokion kisat siirrettiin toistamiseen. Maailmanlaajuinen maraton on alkanut pandemian muodossa. Sisua ja sitkeyttä vaaditaan ja lopulta maaliinkin päästään. Loppuvathan kaikki sodatkin aikanaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic