Mielipiteet

Maskien käytön edut ja pulmat – Pääsääntönä on suojautua kaikista virustaudeista mahdollisuuksiemme mukaan

On kertakäyttö- ja kangasmaskeja moneen lähtöön. Kuva: Sara Aaltio
On kertakäyttö- ja kangasmaskeja moneen lähtöön. Kuva: Sara Aaltio

Hallituksen ja THL:n suositukset ja määräykset kasvomaskien käytöstä ovat kovasti vaihdelleet korona-kriisin eri vaiheissa. Alkuun kunnollisia maskeja ei edes ollut riittävästi ja matkan varrella on vedottu milloin mihinkin tutkimukseen joko käytön puolesta tai sitä vastaan. Viime viikkoina on annettu jo vahvoja käytön suosituksia maskeista sekä puhtaudesta kuin turvaetäisyyksistä. Näistä on hyötyä muidenkin virusten torjunnassa.

Aasian maissa suurkaupungeissa maskia on käytetty jo vuosikymmenien ajan savusumun takia. Thaimaassa ihmiset ovat maskien käyttöön opetelleet jo aiempien influenssojen aikoina.

Julkisissa liikennevälineissä, kauppakeskuksissa, lentokoneissa, lento- juna- ja liikenneasemilla saa pelolla kuunnella ihmisten köhimis- ja niiskutuskuoron säestystä.

Pysyypä se tupakkakin pois suusta väärissä paikoissa, kun maski on suun edessä. Tupakkaostoksissa kaupan kassoilla vaaditaan henkilötodistusta ja maskin riisumista naamalta, jotta kasvot täsmäisivät ajokortissa olevaan kuvaan. Olisikin mielenkiintoista tietää, että kenen on vastuu ja kuka on korvausvelvollinen, jos vastaavanlaisia tilanteita sattuu ja maskin riisuntaan velvoitettu todetaan koronaan sairastuneeksi maskin puutteen takia.

Vakavasta asiasta on kysymys, mutta etuja ja ongelmia todellakin löytyy, mutta meidän pääsääntönä on suojautua kaikista virustaudeista mahdollisuuksiemme mukaan!

Uusimmat

Fingerpori

comic