Mielipiteet

Maskien käyttö vähentäisi tartuntoja

Olen pettynyt, että Marinin hallitus ei antanut suositusta kasvomaskien käytöstä purkaessaan Uudenmaan eristyksen oikeudellisin perustein. Pääministeri perusteli tätä sillä, että suositusten antaminen on terveydenhuollon viranomaisten tehtävä. Hallitus on kuitenkin antanut muitakin suosituksia liittyen vapaa-ajan matkustamiseen tai lasten etäopetukseen terveydellisin perustein. Hallituksen suositusta ja omaa esimerkkiä tarvittaisiin, jotta kansalaisten kankaisten kasvomaskien käyttö julkisilla paikoilla olisi riittävän laajaa vähentämään tartuntoja.

Maskit katukuvassa olisivat myös konkreettinen muistutus poikkeusoloista ja turvaväleistä. Jos maskeja suositellaan vain niille, jotka epäilevät itsellään koronainfektiota tai -altistusta, niitä eivät muut leimaantumisen pelossa käytä. Yhä useammat valtiot ovat säätäneet joko maskipakkoja tai antaneet niistä vahvoja suosituksia Aasian maiden kokemuksia seuraten.

Ensisijaisesti tulee huolehtia siitä, että kirurgiset kasvomaskit ja hengityssuojaimet riittävät terveydenhuollon ammattilaisille ja muille työnsä puolesta niistä tarvitseville.

Kasvomaskeja voi kuitenkin kankaasta valmistaa helposti itsekin tai tarvittaessa käyttää niiden tilalla taiteltua huivia suun ja nenän edessä. Pelkoon kasvomaskien riittävyydestä terveydenhuollossa perustui myös Maailman terveysjärjestö WHO:n aiempi epäilevä kanta kasvomaskisuosituksiin. WHO on kuitenkin muuttanut hiljattain kantaansa nostaen esiin kotitekoisten maskien suojaavan vaikutuksen, sillä tartunnan voi saada oireettoman koronaviruksen kantajan hengitysilmasta. Kankainen kasvomaski ei tietenkään anna täyttä suojaa tartuttamiselta, mutta osittainenkin suoja laajasti käytettynä voi vähentää merkittävästi tartuntojen määrää.

Kasvomaskien laaja käyttö antaa suojaa tartuttamiselta, periaatteella: sinä suojaat minua ja minä suojaan sinua. Jos maskit suojaavat kotihoidettavaa vanhusta tai sairaalapotilasta, miksi ne eivät suojaisi myös julkisilla paikoilla liikkuvia?

Kasvomaskien käyttöön tulee totuttautua, jotta voidaan varautua yhteiskuntaa lamauttavien rajoitteiden purkamiseen ja todennäköiseen toiseen korona-aaltoon. Suojavälineet, laajat testaukset sekä jäljitysmekanismi ovat tässä avainasemassa.

Vaikka Suomesta totaalisella lockdownilla saataisiin kitkettyä koronavirus kokonaan, niin rajojen auettua milloin vain voisi rantautua uusia tartuntapesäkkeitä, esimerkiksi Ruotsista tai mistä muusta maasta tahansa. Siksi tulee olla jatkuva valmius suojaukseen, testaukseen, jäljitykseen ja karanteenikäytäntöihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic